Početna » ДРАМАТИЧАН ПАД БРОЈА ИНСПЕКТОР У ПОРЕСКОЈ УПРАВИ СРБИЈЕ

ДРАМАТИЧАН ПАД БРОЈА ИНСПЕКТОР У ПОРЕСКОЈ УПРАВИ СРБИЈЕ

Број инспектора у Пореској управи Србије смањен је у 2023. у односу на годину дана раније за више од четвртине, односно за 350, пошто их је 2022. било 1.236 а прошле године 886.

од Паланка данас
0 Коментар

Када се то упореди са бројем систематизованих (предвиђених) радних места, види се алармантан податак да је попуњеност капацитета пала са 60,4 одсто на само 47,7 одсто, што значи да пореској администрацији недостаје више од половине потребних инспектора, пише Форбс Србија.Ову ситуацију није могао да не истакне ни Међународни монетарни фонд, који је забринут због ситуације у Пореској управи, односно недостатка кадра потребног да би се повећавала наплата прихода, а смањивао ниво сиве економије. То је један од посебно истакнутих делова саопштења датог након окончања најновије ревизије аранжмана са Србијом.

У том саопштењу указује се на потребе израде нове стратегије за управљање ресурсима пореских власти, односно убрзано запошљавање како би се „обезбедила адекватна кадровска попуњеност и предупредили ризици по наплату јавних прихода, као последица очекиваног одласка великог броја запослених у пензију“.

У Пореској управи Србије нису одговорили на питања Форбса колики одлив запослених се очекује, односно колико тој институцији недостаје кадра како би могла да обезбеди адекватну кадровску попуњеност и тиме предупредила негативан утицај недостатка кадрова на наплату прихода.

Извештај о раду пореске инспекције у 2023. години показује да је Пореска управа попунила једва нешто више од трећине систематизованих радних места за позицију теренских инспектора. Њихов број се за годину дана готово преполовио. Прошле године било их је 381, а према систематизацији било је предвиђено њих 1.015. Ово је истовремено и драстично смањење у односу на 2022. годину када их је било 661.

Одлив је нешто мањи у аналитичкој контроли, лане их је било 505 од потребних 840. Током 2023. године из овог дела Пореске управе отишло је 70 запослених. Притом, како је навео Форбс, сви они требало је да контролишу за око 100.000 више пореских обвезника.

У 2023. години порески инспектори обавили су 18.356 контрола и открили 34,8 милијарди динара прихода које је привреда покушала да избегне да плати, што је готово четвртина више него у 2022. Од обављених 8.640 контрола евидентирања промета током прошле године, инспектори су због неиздавања фискалног рачуна затворили чак 4.466 објекта, што је више од половине. Неиздавању фискалних рачуна најчешће прибегавају објекти у познатим туристичким дестинацијама и на разним манифестацијама.

Извор Форбес Србија упућен у разговоре током недавне посете мисије ММФ-а Србије каже да је у Пореској управи последњих година приметно осипање кадра, односно неповољна старосна структура која се не може лако заменити. Велики број запослених одлази у пензију, али на њихово место не долазе нови запослени, јер је слаб одзив на конкурсе.

Драгоман Пауновић, из Мреже инспектора Србије, струковне организације локалних, покрајинских и републичких инспектора тврди да се нови људи тешко запошљавају, што због услова рада, што због ниске зараде.

„Они имају можда мало веће зараде од неких других инспектора, али то, ипак, за почетника са три године искуства значи између 65.000 и 70.000 динара, колико доноси звање саветник. Самостални саветник са пет година стажа зарађује 85.000 динара, а реч је о сложеним пословима“, рекао је Пауновић.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept