Početna » ДРЖАВА ЗБОГ ИЛЕГАЛНЕ РАКИЈЕ ГУБИ НА СТОТИНЕ МИЛИОНА ЕВРА

ДРЖАВА ЗБОГ ИЛЕГАЛНЕ РАКИЈЕ ГУБИ НА СТОТИНЕ МИЛИОНА ЕВРА

од Паланка данас
0 Коментар

Савез произвођача ракије затражио је бескомпромисно спровођење Закона о јаким алкохолним пићима, како би се зауставила нелегална продаја.

Савез је после седнице Управног одбора и Скупштине саопштио да држава годишње губи „стотине милиона евра због илегалне трговине“, објавио је сајт Агросмарт.

„Иако државни буџет годишње губи стотине милиона евра, надлежни за спровођење закона и борбу против илегалне трговине алкохолом углавном не раде свој посао, док поједини државни органи и институције чак активно подржавају и промовишу сиво тржиште“, саопштио је Савез.

Оцењено је да Србија има добар и модеран Закон о јаким алкохолним пићима, чије се кључне одредбе не спроводе, па постоји процват незаконите производње и помета ракије на сваком кораку.

„Од Кнез Михаилове и Савске променаде, преко туристичких центра, до пијаца и простора у градовима и селима, организују се стотине разних фестивала, сајмова, оцењивања квалитета ракије и сличних манифестација, најчешће ради подстицаја туризма и традиционалне производње. Ту се промовише нелегално тржиште, продаје ракија најчешће без било какве ознаке порекла и врте велике паре у сивој зони“, наводи Савез.

Указано је и да у организацији ових манифестација често учествују и поједине државне и институције локалне власти, те да су неретко финансиране из буџета.

Из Савеза наводе да чак поједине општине из буџета дају субвенције за куповину казана за ракију нерегистрованим нелегалним произвођачима.

Додаје се и да неки медији кршећи Закон о оглашавању рекламирају продају нелегалних ракија.

Из Савеза сматрају и да је крајње време да надлежни државни органи преиспитају рад бројних портала на друштвеним мрежама који се баве пропагандом нелегалне производње и промоцијом илегалне продаје ракије.

“ У име регистрованих произвођача ракије, њихових регионалних удружења и националног Савеза захтевамо да се оваква пракса прекине и да држава производњу и промет ракије уведе у легалне законске оквире“, поручили су.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept