Početna » ЕВО КОЛИКО ЛЕДЕНИХ ДАНА НАС ОЧЕКУЈЕ ОВЕ ЗИМЕ

ЕВО КОЛИКО ЛЕДЕНИХ ДАНА НАС ОЧЕКУЈЕ ОВЕ ЗИМЕ

Најновија предвиђања за најхладније доба године објавио је директор РХМЗ Југослав Николић

од Паланка данас
0 Коментар


Kалендарски је до зиме остало нешто више од месец и по дана, а ако је судити по најновијој прогнози, она ове године неће „показати зубе“.

Најновија предвиђања за најхладније доба године објавио је директор РХМЗ Југослав Николић.
Он наводи да се, на основу последњих резултата нумеричких климатских модела за сезонску прогнозу времена, у Србији очекује зима 2022/23 са температуром ваздуха изнад просека и просечном количином падавина.

– Очекује се да ће температура ваздуха у току зиме 2022/23. године у Србији бити за око +1°С изнад вишегодишњег просека. Очекиване вредности средње зимске температура ваздуха биће у интервалу од 1°С до 5°С у нижим пределима, а од -3ºС до -1°С у планинским пределима – наводи он.

Николић је у прогнози говорио и о леденим данима.


– Изгледи су да ће током децембра, јануара и фебруара у већем делу Србије број мразних дана, са минималном температуром ваздуха нижом од 0ºС, бити у интервалу од 40 до 65, а на планинама од 70 до 90 дана. Очекује се од 7 до 20 ледених дана са максималном температуром нижом од 0ºС, а на планинама од 30 до 50 ледених дана. Постоји могућност појаве таласа хладноће током јануара – прецизирао је директор РХМЗ.

Kада је реч о количини падавина, климатски изгледи указују да ће током зиме количина падавина бити у домену просека у целој земљи.

– Сезонска количина падавина је у интервалу од 100 мм до 160 мм у нижим пределима, док се у брдовито-планинским пределима очекује количина падавина од 200 мм до 230 мм – закључио је Николић.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept