Početna » ЕВО КОЛИКО СА ЈАНУАРСКИМ ПОВЕЋАЊЕМ ИЗНОСИ МИНИМАЛНА ПЕНЗИЈА СА 15 ГОДИНА РАДНОГ СТАЖА: Све зависи од 2 фактора

ЕВО КОЛИКО СА ЈАНУАРСКИМ ПОВЕЋАЊЕМ ИЗНОСИ МИНИМАЛНА ПЕНЗИЈА СА 15 ГОДИНА РАДНОГ СТАЖА: Све зависи од 2 фактора

Да бисте у Србији отишли у пензију морате да имате најмање 15 година радног стажа

од Паланка данас
0 Коментар

Формула за рачунање пензије није нимало једноставна али је суштина у томе да што је већа плата, то је већа и пензија.

Да бисте у Србији отишли у пензију морате да имате најмање 15 година радног стажа, а од 1. јануара 2024. године свим пензионерима који су са овим стажом отишли у пензијуп римања су „порасла“ на 10.715 динара.Ипак како показује рачуница ПИО Фонда, нико у Србији није у овако великој дубиози у старости, јер су најниже пензије из категорија самосталних делатности и запослених око 21.766 динара, тј. са јануарским повећањем пење: око 25.000 динара.

Како се рачуна висина пензије у Србији?

Висина пензије је једнака производу личног и општег бода. Да бисмо дошли до личног бода, морамо да израчунамо лични коефицијент. До њега долазимо када сваку нашу годишњу зараду поделимо са просечним републичким зарадама у одговарајућим годинама, а онда збир добијених износа поделимо са годинама стажа.

Од 1. 1. 1970. до 2002. године зарада се узима у нето износу, а од 2003. у бруто износу. Кад знамо колики нам је коефицијент, њега множимо са годинама стажа и добијамо лични бод. На крају добијени износ помножимо са општим бодом.

Подсетимо, услов за старосну пензију је најмање 15 година стажа осигурања и навршених 65 година живота, с тим што је за жене осигуранике предвиђен прелазни период до 2031. године у коме ће се старосна граница постепено подизати сваке године до 65. године.

За превремену старосну пензију услов је најмање 40 година стажа осигурања и најмање 60 година живота, с тим што такође постоји прелазни период до 2024. године у коме се постепено подиже старосна граница за жене и мушкарце и стаж осигурања за жене.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept