Početna » ФАЛСИФИКАТ ЛЕКА „ОЗЕМПИК“ ПОЈАВИО СЕ И У СРБИЈИ Интернет није место за куповину медикамената

ФАЛСИФИКАТ ЛЕКА „ОЗЕМПИК“ ПОЈАВИО СЕ И У СРБИЈИ Интернет није место за куповину медикамената

Огромна потражња за леком "Оземпик", који је намењен пацијентима са дијабетесом тип 2, али се масовно користи и за мршављење, довела је до честих несташица у апотекама и појаве фалсификата у многим европским земљама. У компањи Ново Нордиск, који производи лек, за Еуроњуз Србија кажу да је и у Србији било потврђених случајева лажног лека "Оземпик".

У Аустрији је неколико људи завршило на болничком лечењу, јер су су користили фалсификовани лек „Оземпик“. Код њих је дошло до наглог пада шећера у крви и озбиљних нежељених ефеката. Испоставило се да је медикамент који су користили садржао инсулин, уместо „Оземпиковог“ активног састојка семаглутида.Оно што се зна јесте да је лек вероватно купљен онлајн и да нема доказа да су фалсификат издавале апотеке.а опасност од појаве фалсификата упозорила је и Европска агенција за лекове (ЕМА). Она је саопштила да се лажни лек појавио у разним земљама ЕУ и Великој Британији. За сада немају доказа да су лажне препарате пацијентима издавале легалне апотеке.

Тренд другачије употребе „Оземпика“, који је намењена дијабетичарима, кренуо је из САД са ријалити звездом Ким Кардашијан и милионером Илоном Маском који су на друштвеним мрежама говорили о његовом позитивном дејству на губљење килограма. То је изазвало праву помаму и глобалну несташицу. Када је стигао у Србију могао је да се купи у апотекама, без лекарског рецепта. Тада је кренула његова масовна употреба и за мршављење.

Здравствене власти биле су приморане да реагују како би обезбедиле довољне количине за пацијенте којима је та терапија неопходна. Уведено је да се лек може издати само уз лекарски рецепт и мишљење ендокринолога. Издавање терапије дозвољено је само пацијентима који имају дијабетес.

Велика потражња доводи до честих несташица у апотекама. Лек се у апотекама налази у дозама од 0,25 мг, 0,5 мг, 1 мг. У Србији је тренутно несташица лека у дози од 1 милиграм.

У представништву Ново Нордиска за Србију и Црну Гору кажу да је и у Србији било потврђених случајева фалсификованог лека Оземпик.

„Од марта ове године до сада компанија Ново Нордиск примила је укупно 21 пријаву, од чега је у 20 случајева потврђено да се ради о лажном леку Оземпиц“, кажу у Ново Нордиску за Еуронењс Србија.

Стојановић: Интернет није место за куповину лекова

Фармаколог проф. Радан Стојановић каже да интернет није место за куповину лекова. Он је за Еуроњуз Србија рекао да је било очекивано да се појаве фалсификати тог лека јер је глобално огромна потражња за њим.

„Када је Оземпик у питању код нас је била несташица тог лека јер је злоупотребљаван од стране гојазних или неких који мисле да су гојазни па желе мало да смршају. То је лек који искључиво намењен за лечење пацијената оболелих од шећерне болести типа 2. Чим је велика потражња за неким леком очекивано је било да се појаве одређени фалсификати који се нуде као оргинални лек“, навео је Стојановић.

Како се лек данас може добити у апотекама искључиво на рецепт, многи посежу за његовом куповином преко интернета. Проф. Стојановић наводи да не треба мешати лекове за лечење гојазности са лековима за лечење шећерне болести тип 2.

„Друштвене мреже нису валидан извор информација када су лекови у питању. Нама треба едикација у свим могућим областима, ово је само једна. Интернет није место где треба куповати лекове, нити се лечити на интернету“, сматра Стојановић.

Тркуља: Фалсификати се не могу појавити у апотекама

Појава фалсификованог лека забринула је и пацијенте који болују од дијабетеса тип 2. Међутим, Бојан Тркуља из Удружења произвођача иновативних лекова-ИНОВИА каже да се фалсификат не може појавити у редовном промету, у апотекама и болницама у Србији.

„Ради се строга контрола сваке серије лека који долази из иностранства. Не постоји никаква могућност да буде фалсификован лек у промету“, каже Тркуља за Еуроњуз Србија.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept