Početna » ИЗГРАДЊОМ БРЗЕ ПРУГЕ ИЗМЕШТА СЕ ЖЕЛЕЗНИЧКА СТАНИЦА У ПАЛАНЦИ

ИЗГРАДЊОМ БРЗЕ ПРУГЕ ИЗМЕШТА СЕ ЖЕЛЕЗНИЧКА СТАНИЦА У ПАЛАНЦИ

од Паланка данас
0 Коментар
Никола Вучен председник општине Смедеревска Паланка је данас са сарадницима присуствовао другом радном састанку у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре .Тема састанка је била изградња брзе пруге Београд – Ниш која пролази кроз нашу Паланку.
Прелиминарни пројекат брзе пруге предвиђа измештање наше железничке станице у Паланци на нову локацију.Нова локација железничке станице би била непосредно поред института за повртарсво која би обухватала изградњу нове станице , свих пратећих објеката, паркинг за аутомобиле, увођење аутобуских линија и изградњу путне инфраструктуре.

Такође је планирано да се гради осам колосека и то : 2 ГПК, 2 путничка, 1 теретни и 1 манипулативни. Брзина у станици 200 км/х. Овом локацијом избегнуто је рушење постојећих објеката који се тренутно налазе у пружном појасу постојеће пруге који пролази кроз Стару чаршију и даље ка Касарни у Паланци.
Воз на траси од Београда до Паланке ће се кретати брзином од 180 до 200 км/х. Изградњом брзе пруге Паланка добија велики значај за развој и привлачење нових инвестиција и компанија у нашем граду, а то је све предуслов за опстанак и останак наших људи у свом граду. Ово су још увек прелиминарни нацрти идејног пројекта и свакако ћемо укључити и наше суграђане како бисмо дошли до најбољег решења.
Хвала председнику Републике Србије што нас је уврстио у пројекат брзе пруге и што ће наша Паланка остати на мапи градова кроз које ће се саобраћати најсавременији возови, рекао је Вучен. У будућности веровали или не, од Паланке до Београда ће нам требати читавих 20 минута возом.На прузи Београд – Ниш, која ће се наставити на брзу пругу Београд – Будимпешта, планирано је да се возови крећу брзином од 200 километара на час.

Тренутно се врши израда техничких спецификација возова које ће куповати држава Србија, специјални возови за ту пругу и планирано је да се до Ниша из Београда стиже за 100 минута.

Сви споразуму односно одобрења средстава за све етапе планиране планирани су до краја 2024, а завршетак радова се очекује 2029. године.

Изградња ће се одвијати у три етапе и то: Београд – Велика Плана, Велика Плана – Параћин, Параћин – Ниш.

ЕУ ће обезбедити финансијски пакет уод 2,2 милијарде евра: ЕИБ ће обезбедити 1,1 милијарду евра, ЕБРД 550 милиона, донација ЕУ је 598 милиона евра, (сада одобрено 265 милиона).

На брзој прузи Београд – Ниш се очекује 2,3 милиона путника годишње.

Средства се неће издвојити одмах у целини него како се буде радила која етапа и завршавао и одобравао идејни пројекат које ће одобравати ревизорска комисија.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept