Početna » ИЗГРАДЊОМ БРЗЕ ПРУГЕ ИЗМЕШТА СЕ ЖЕЛЕЗНИЧКА СТАНИЦА У ПАЛАНЦИ

ИЗГРАДЊОМ БРЗЕ ПРУГЕ ИЗМЕШТА СЕ ЖЕЛЕЗНИЧКА СТАНИЦА У ПАЛАНЦИ

од Паланка данас
3 Коментари
Никола Вучен председник општине Смедеревска Паланка је данас са сарадницима присуствовао другом радном састанку у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре .Тема састанка је била изградња брзе пруге Београд – Ниш која пролази кроз нашу Паланку.
Прелиминарни пројекат брзе пруге предвиђа измештање наше железничке станице у Паланци на нову локацију.Нова локација железничке станице би била непосредно поред института за повртарсво која би обухватала изградњу нове станице , свих пратећих објеката, паркинг за аутомобиле, увођење аутобуских линија и изградњу путне инфраструктуре.

Такође је планирано да се гради осам колосека и то : 2 ГПК, 2 путничка, 1 теретни и 1 манипулативни. Брзина у станици 200 км/х. Овом локацијом избегнуто је рушење постојећих објеката који се тренутно налазе у пружном појасу постојеће пруге који пролази кроз Стару чаршију и даље ка Касарни у Паланци.
Воз на траси од Београда до Паланке ће се кретати брзином од 180 до 200 км/х. Изградњом брзе пруге Паланка добија велики значај за развој и привлачење нових инвестиција и компанија у нашем граду, а то је све предуслов за опстанак и останак наших људи у свом граду. Ово су још увек прелиминарни нацрти идејног пројекта и свакако ћемо укључити и наше суграђане како бисмо дошли до најбољег решења.
Хвала председнику Републике Србије што нас је уврстио у пројекат брзе пруге и што ће наша Паланка остати на мапи градова кроз које ће се саобраћати најсавременији возови, рекао је Вучен. У будућности веровали или не, од Паланке до Београда ће нам требати читавих 20 минута возом.На прузи Београд – Ниш, која ће се наставити на брзу пругу Београд – Будимпешта, планирано је да се возови крећу брзином од 200 километара на час.

Тренутно се врши израда техничких спецификација возова које ће куповати држава Србија, специјални возови за ту пругу и планирано је да се до Ниша из Београда стиже за 100 минута.

Сви споразуму односно одобрења средстава за све етапе планиране планирани су до краја 2024, а завршетак радова се очекује 2029. године.

Изградња ће се одвијати у три етапе и то: Београд – Велика Плана, Велика Плана – Параћин, Параћин – Ниш.

ЕУ ће обезбедити финансијски пакет уод 2,2 милијарде евра: ЕИБ ће обезбедити 1,1 милијарду евра, ЕБРД 550 милиона, донација ЕУ је 598 милиона евра, (сада одобрено 265 милиона).

На брзој прузи Београд – Ниш се очекује 2,3 милиона путника годишње.

Средства се неће издвојити одмах у целини него како се буде радила која етапа и завршавао и одобравао идејни пројекат које ће одобравати ревизорска комисија.Povezane vesti

3 Коментари

Jovan 31/08/2023 - 17:03

Zašto se gospodin Vučen zahvaljuje predsedniku što nas je navodno uvrstio u projekat brze pruge? Pa ne uvrstva on svaki grad ili mesto pojedinačno aman.

Źivorad 31/08/2023 - 20:37

Svuda u normalnom svetu ž.stanica je svetinja,izgradićemo novu,i stariju ,samo napred,u nove pobede!

Lale 01/09/2023 - 11:14

A zar nam tamo nisu bunari za vodu?Kako će to da utiče na kvalitet vode?I ti mladi predsedniče ne uvlači se AVav jer ne predlaže on trasu niti on gradi prugu od svojih para.

Коментари онемогућенни

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept