Početna » ЈЕДИНИ УСЛОВ ДРЖАВЉАНСТВО И ЗАВРШЕНА СРЕДЊА Позив за обуку за ИТ јуниоре у области веб развоја отворен до 5. јануара

ЈЕДИНИ УСЛОВ ДРЖАВЉАНСТВО И ЗАВРШЕНА СРЕДЊА Позив за обуку за ИТ јуниоре у области веб развоја отворен до 5. јануара

од Паланка данас
0 Коментар

Војвођански ИКТ кластер у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за привреду и туризам, организује десетомесечну обуку за ИТ јуниоре у области веб развоја, за људе који желе да уђу у ИТ индустрију и стекну довољно основних знања из информационих технологија и започну каријеру у том сектору.Позив је отворен до 5. јануара 2024. године.

Услови за пријаву су завршена средња школа и држављанство Србије, а у процесу селекције биће изабрани кандидати који имају највише склоности за ту врсту обуке, наводи се у саопштењу Покрајинске владе.

За полазнике ће бити обезбеђени врхунски услови за рад, а предавачи су са Факултета техничких наука у Новом Саду.

Покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић изјавио је на конференцији за медије да данас сведочимо историјски ниској стопи незапослености на територији АП Војводине, што је резултат заједничког рада Владе Србије и Покрајинске владе.

„Без обзира на ниску стопу незапослености, у одређеним секторима, посебно у сектору услуга, односно информационим технологијама, туризму и угоститељству, имамо недостатак радне снаге“, рекао је Иванишевић.

Секретар је додао да је година за нама била посвећена образовању кадрова управо у областима туризма, хотелијерства, угоститељства и ИТ сектору.

Те обуке су реализоване у сарадњи са Економским факултетом у Суботици и са Војвођанским ИКТ кластером, који окупља најрелевантније људе у тој области на територији АП Војводине, и са којим Покрајинска влада и ресорни секретаријат већ годинама имају одличну сарадњу.

„Сви наши програми су направљени у договору са привредом. Лице које добије сертификат Покрајинског секретаријата за привреду и туризам може одмах да се запосли и тражен је на тржишту“, казао је секретар Иванишевић.

Додао је да ће, конкретно, они који заврше ову обуку у рангу јуниора програмера моћи одмах да се запосле у ИТ сектору, и да с временом, уз стицање одређених додатних знања, дођу до већег звања и наставе каријеру.

Иванишевић је најавио да ће Секретаријат у сарадњи са својим партнерима, и у 2024. години, наставити да прати потребе тржишта радне снаге и разговара са привредницима, како би указали на то која су им специфична знања неопходна за услуге које пружају.

Војвођански ИКТ кластер, још од свог оснивања 2010. године, има пуну подршку Покрајинске владе и ресорног секретаријата.

Директор ИКТ Кластера Милан Шолаја казао је да је ИТ индустрија „гладна кадрова“.

„Упркос недавним корекцијама тржишта, и даље имамо неколико хиљада новозапослених у овој години, услед глобалне тражње, јер наше фирме у ИТ сектору послују углавном на развијеним западним тржиштима“, рекао је Шолаја.

Према његовим речима, укупан извоз ИТ услуга из Србије је око пола процента укупне вредности глобалних ИТ услуга, што говори о томе да потражња и даље постоји на овим тржиштима и да посла и даље има.

Како би се обезбедио наставак развоја ИТ сектора на најбољи могући начин, неопходно је да се улаже у кадрове, што Кластер у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за привреду и туризам и Универзитетом у Новом Саду чини кроз програме обука.

„Верујем да ће се успешна сарадња јавне управе, академске заједнице и привреде наставити и у будућности“, рекао је Шолаја и додао да је план да се она обогати специјализованим садржајима као што је ИТ у области туризма, где постоји велики потенцијал, као и употреба вештачке интелигенције, о којој се данас пуно говори, а још увек нема квалитетних обука.

Дневник

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept