Početna » КАД ДА ПОЧНЕТЕ ДА ШТЕДИТЕ ЗА СТАРОСТ И ПРИВАТНУ ПЕНЗИЈУ? Ево одакле да кренете, како да уплатите и на шта да пазите

КАД ДА ПОЧНЕТЕ ДА ШТЕДИТЕ ЗА СТАРОСТ И ПРИВАТНУ ПЕНЗИЈУ? Ево одакле да кренете, како да уплатите и на шта да пазите

Питање приватних пензија у Србији регулише Закон о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима из 2005. године

од Паланка данас
0 Коментар

Тржиште рада је током последњих година доживело корените промене, а једна од кључних ствари која се десила јесте лагани нестанак дугорочних пословних позиција у корист кратких уговора. То повлачи питање од чега ће се живети у старости ако не успемо да стигнемо до старосне пензије. Због тога су приватне пензије све више у жижи интересовања радно способне популације, а ми смо истражили како постати члан неког добровољног пензионог фонда, које су предности али ризици ако уплаћујете сами себи доприносе.


Уговори који се сада дају су махом на одређено време, а чини се да само срећници имају шансу за такозвани „уговор за стално“, што су нам потврдили резултати анкете „Млади и пензије“, коју је раније спровео „Блиц Бизнис“. Млади људи се, све више везују за „фриленсинг“, односно дигиталне технологије и ИТ свет, где мноштво компанија нуди прегршт стално отворених позиција, па они често иду само за што већом зарадом. Исто тако, кажу да размишљају и о приватном бизнису јер сматрају да ће на тај начин најбоље обезбедити примања за старе дане.

Питање приватних пензија у Србији регулише Закон о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима из 2005. године. Измене овог Закона су усвојене 2011. године. Према НБС, најважније измене односе се на то да је старосна граница за почетак повлачења средстава са индивидуалног рачуна са 53 године померена на 58, а могућност повлачења средстава једнократном исплатом ограничена је на 30% укупног износа, док се остатак исплаћује на неки од осталих прописаних начина.

Први корак ка приватним пензијама

Да бисте обезбедили приватну пензију, неопходно је да постанете члан неког од постојећих добровољних пензијских фондова у Србији. Из НБС саветују да се добро распитате о сваком фонду, условима и исплатама које нуде. Добра информисаност ће вам обезбедити и боља примања касније у старости.

Када изаберете фонд у који желите да се учланите, потребно је прво да потпишете уговор о чланству. Уговор садржи податке о члану, друштву за управљање фондом, обвезнику уплате и фонду (типски уговор).

Како функционишу приватни пензиони фондови?

Средства на вашем рачуну, која акумулирате за будућност преко одређеног пензионог фонда, увећавају се уплатом доприноса и приходом од инвестирања тог фонда.

Уплаћена средства инвестирају се у хартије од вредности издавалаца с високим кредитним рејтингом, а остварена добит редовно приписује на ваш рачун.

Добровољни пензијски фондови су врло слични осталим инвестицијама, а НБС издваја неколико специфичних правила сваког фонда:

средства можете уплаћивати и ви и ваш послодавац,
можете остварити пореске олакшице на доприносе које уплаћујете,
ваша приватна пензија не зависи од дужине радног стажа, већ од редовности уплата, дужине периода у коме вршите уплате и начина на који се та средства инвестирају,
уколико не можете да вршите редовне уплате, то неће бити разлог да изгубите до тада акумулирана средства.
Шта су инвестиционе јединице?

Уплатом доприноса у фонд купујете инвестиционе јединице. Вредност инвестиционе јединице мења се у зависности од кретања цена хартија од вредности и друге имовине у коју су уложена средства фонда.

Износ својих средстава у фонду можете израчунати тако што ћете број инвестиционих јединица на вашем рачуну помножити с вредношћу инвестиционе јединице тог фонда у одређеном дану.

Како изабрати пензиони фонд?

Ваша примања свакако одређују и количину новца коју можете одвајати сваког месеца у ове сврхе, а да то не оштети ваш кућни буџет. Ипак, када је о самом избору фонда реч, одлучујући фактор би требало да буде висина накнада које плаћате за услуге друштва за управљање.

Постоје две врсте накнада:

накнада за доприносе
накнада за управљање
Накнада за доприносе се уплаћује приликом уплате пензијских доприноса и обрачунава се као проценат вредности извршених уплата који утврди друштво за управљање.

Накнада за управљање се наплаћује из имовине фонда и може износити до 1,25 одсто вредности имовине фонда на годишњем нивоу. Обрачунава се сваки дан и урачуната је у вредност инвестиционе јединице.

Финансијски стручњаци кажу да је важно да узмете са резервом примере износа пензија који вам могу бити приказани од стране пензионог фонда у први мах и добро испитајте колики су приноси и накнаде коришћени у рачуници и размислите да ли вам делују реално.

НБС још саветује да понуђени проспект обавезно прочитате пре него што потпишете уговор о чланству, „јер потписивањем уговора потписујете и изјаву да у потпуности разумете проспект фонда, као и накнаде које се наплаћују“.

Када почиње исплата приватних пензија?

Новац, односно средства која се уплаћивали на овај начин, можете повући када испуните Законом прописану старосну границу, најкасније с навршених 70 година. Средства можете повући и пре предвиђене границе, али само у случају трајне неспособности за рад.

Након повлачења средстава имате могућност да:

добијате редовне исплате из фонда док не потрошите уштеђена средства,
пренесете своја средства у друштво за осигурање и обезбедите себи доживотну додатну пензију,
повучете средства једнократном исплатом, или
комбинујете начине исплате средстава.
Коме припада пензија у случају смрти члана фонда?

У случају смрти члана фонда, средства се преносе лицу које је претходно за то одређено, а уколико такво лице није одређено, поступа се у складу са законом који регулише наслеђивање.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept