Početna » КАЛЕНДАР АКТИВНОСТИ ОСМАКА ЗА УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ-ПРОБНА МАЛА МАТУРА КРАЈЕМ МАРТА

КАЛЕНДАР АКТИВНОСТИ ОСМАКА ЗА УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ-ПРОБНА МАЛА МАТУРА КРАЈЕМ МАРТА

Ученици осмог разреда од 1. до 29. децембра имају рок да се изјасне који ће предмет као трећи полагати на завршном испиту у јуну следеће године, као и на пробној малој матури.

од Паланка данас
0 Коментар

Пробна мала матура ће бити организована крајем марта, објављено је у Kалендару активности за спровођење завршног испита на крају основног образовања, пише Политика.Изјашњавање осмака за предмет који ће као трећи полагати биће могуће у основним школама или електронски на порталу Моја средња школа (ММСС) www.мојасредњаскола.гов.рс.

Прошле школске године укинут је комбиновани тест, а уместо њега ђаци сада бирају један предмет који ће полагати од пет понуђених, а то су биологија, историја, географија, физика или хемија.

Kако је објављено у календару уписа, ђаци ће од 22. до 26. јануара 2024. моћи да провере да ли је њихово опредељење из ког предмета ће радити трећи тест на пробној малој матури тачно евидентирано (електронским путем и непосредно у школи), а 29. и 30. јануара у матичним школама у периоду од 8 до 15 часова моћи ће да уложе приговор уколико је дошло до грешке.

Објављивање изјашњења ученика осмог разреда из којег ће предмета радити трећи тест на пробном завршном испиту биће објављено у четвртак, 1. фебруара на званичном сајту МССС и непосредно у школи до 8 часова.

Ђацима је дата могућност да се после пробне мале матуре предомисле и промене свој избор, па ће тако од 8. до 11. априла од 8 до 15 сати моћи у својим основним школама да поднесу захтев за промену предмета, а 12. априла биће објављено коначно изјашњење на званичном сајту МССС и непосредно у школи.

Након тога ученици више неће моћи да се предомисле о предмету који ће полагати на завршном испиту као трећи тест.

За завршни испит осмаци поред једног од пет понуђених предмета које могу сами да одаберу, полажу још и тест из српског и математике.

Пробни завршни испит из математике биће одржан 22. марта 2024. у периоду од 12 до 14 часова, а дан касније, 23. марта осмаци ће решавати тест из српског/матерњег језика од 9 до 11 часова, а од 11.30 до 13.30 радиће трећи тест из изабраног предмета.

Анализа пробног завршног испита, како је објављено у календару, радиће се од 25. до 29. марта, а сумирање резултата пробног завршног испита у школи биће до 5. априла.

Пријављивање ученика за пријемни испит електронским путем преко портала МССС (www.мојасредњаскола.гов.рс.), биће могуће од 15. до 24. априла до 16 часова, док ће пријављивање непосредно у школама бити могуће у петак 19. априла и понедељак 22. априла у периоду од 9 до 16 часова.

Осмаци ће завршни испит из српског, односно матерњег језика полагати 17. јуна, математику 18. јуна, а трећи тест из предмета по избору 19. јуна у периоду од 9 до 11 часова.

Прелиминарни резултати завршног испита на нивоу школе и портала МШС биће објављени 21. јуна до 8 часова, док ће коначни резултати бити објављени у понедељак 24. јуна до 8 часова.

Попуњавање листе жеља за упис електронским путем путем портала МШС (www.мојасредњаскола.гов.рс.), као и предаја листе у основним школама је од 25. јуна у 8 часова до 26. јуна до 15 часова.

Kоначни резултати расподеле по школама и образовним профилима у основним и средњим школама биће 1. јула до 8 часова, када ће бити објављена и преостала слободна места за упис у другом кругу за који ће се моћи пријављивати до 5. јула до 15 часова.

Ученици осмог разеда који намеравају да конкуришу за упис у неку од специјализованих средњих школа и образовних профила, пријављују се за полагање пријемног испита електонски преко портала МШС (www.мојасредњаскола.гов.рс.) од 15. до 22. априла, а 19. и 22. априла непосредно у матичним основним школама и у средњим школама у којима је организовано полагање пријемних испита.

Пријемни испити у уметничким школама ликовне области биће одржани 10, 11. и 12. маја, а за упис у одељења за ученике са посебним способностима за биологију и хемију 11. маја.

За ученике са посебним способностима за филолошке науке пријемни ће бити 11. и 12. маја, а за ученике са посебним способностима за сценске и аудио-визуелне уметности 11. маја.

Ђаци који желе да се упишу у музичку или балетску школу полагаће пријемни испит 17, 18. и 19. маја.

Пријемни испит за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику, за ученике са посебним способностима за физику, и за ђаке са посебним способностима за географију и историју одржаће се 18. маја.

За упис у билнгвална одељења ђаци ће пријемни полагати 18. и 19. маја, а они који желе да упишу Математичку гимназију и специјализована математичка одељења решаваће задатке 19. маја од 10 до 12 часова.

Прелиминарни резултати пријемног биће објављени од 13. до 21. маја, а коначни резултати биће објављени од 14. до 22. маја.

ПолитикаPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept