Početna » КАЗНЕ ОД 3000 ДО 10.000 ДИНАРА ЗА НЕОЧИШЋЕНЕ ТАБЛИЦЕ, РЕТРОВИЗОРЕ, СВЕТЛА…

КАЗНЕ ОД 3000 ДО 10.000 ДИНАРА ЗА НЕОЧИШЋЕНЕ ТАБЛИЦЕ, РЕТРОВИЗОРЕ, СВЕТЛА…

од Паланка данас
0 Коментар

Из Агенције за безбедност саобраћаја наводе да аутомобили који се у саобраћај укључе са неочишћеним стаклима или нагомиланим снегом на крову, али и са неочишћеним светлима, ретровизорима, регистарским таблицама или сензорима, не само да представљају опасност по безбедност у саобраћају, већ је то и прекршај којим је прописана новчана казна.Казне од 3.000 до 10.000 динара

– Неочишћено стакло смањује прегледност током вожње, а најугроженији у том случају су пешаци, јер их је на тај начин тешко уочити. Неочишћен снег са кровова аутомобила се услед кочења може сручити на ветробранско стакло и у потпуности заклонити преглед возача, што може изазвати паничну реакцију, а самим тим и саобраћајну незгоду. Поред тога, снег се из разних разлога може разлетети и пасти на друга возила те изазвати реакције које би могле завршити саобраћајном незгодом. Зато је препорука да се из куће изађе пар минута раније и возило очисти од снега док се мотор загрева – поручују из Агенције и наглашавају да казна прописана Законом о безбедности саобраћаја на путевима за ову врсту прекршаја износи од 3.000 до 10.000 динара.

Шта је обавезно од зимске опреме?

Надлежни наводе да је законска обавеза возача да им возило буде опремљено са све четири зимске гуме у периоду од 1. новембра до 1. априла, уколико је на коловозу снег, лед или поледица, напомињући и да дубина газећег слоја на зимским пнеуматицима мора бити минимум 4 мм. У истом периоду је, како кажу, изван насељених места, обавезно (у пртљажнику) имати ланце или друга средства за повећање тракције, док је у зимској опреми аутобуса и теретних возила, обавезна још и лопата.

Како наводе из Агенције за безбедност саобраћаја, возачи су у обавези да имају ланце у својим возилима када се крећу на путевима ван насеља у периоду од 1. новембра до 1. априла.

– Када је снег на коловозу, ланци се монтирају на погонске точкове и то на оним саобраћајницама где је саобраћајним знаком означена обавезна употреба. У насељеним местима, возила не морају бити опремљена ланцима – кажу у Агенцији.

Како да одмаглимо стакла у вожњи?

Према речима стручњака из Агенције, замагљена стакла представљају велику опасност у вожњи, као и приликом испаркиравања и код престројавања на коловозима са више саобраћајних трака.

– Трудите се да сва стакла увек буду чиста, како споља, тако и изнутра јер прљаво стакло је знатно подложније магљењу. У продаји се налазе разна средства против магљења и углавном су прилично ефикасна. Ту су и марамице и крпе за брисање са истом наменом. Ако аутомобил има клима уређај, искористите га за борбу против магљења. Неретко се возачи питају каква је сврха коришћења клима уређаја зими, а тајна је у томе што он исушује ваздух и спречава замагљивање стакала – саветују из Агенције за безбедност саобраћаја.

Какав је случај са моторима и бициклима?

Када су у питању возила на два точка, надлежни кажу да вожња двоточкаша није забрањена у зимским условима, али да је у случају када је на коловозу снег, лед И поледица, стабилност двоточкаша знатно мања, стога је препорука да се избегава њихова вожња, како због безбедности њихових возача, тако и безбедности других учесника у саобраћају.

(Мондо)Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept