Početna » KО ПРЕБАЦИ АЗАЊСКУ ЦРKВУ МОЖЕ У ПРВИ ТИМ

KО ПРЕБАЦИ АЗАЊСКУ ЦРKВУ МОЖЕ У ПРВИ ТИМ

Азања, 1932. - У селу Азања, необичан изазов постао је симбол храбрости и одлучности међу младим фудбалерима који сањају о месту у првом тиму.

од Паланка данас
0 Коментар

Пребацивање цркве лоптом постао је тест за пролаз у екипу одабраних. Легенда говори о првој лопти која је пристигла у село 1911. године, о црквеној порти која је својом великом површином “личила” на фудбалски терен, о изазову И симболици настанка клуба. Изазов није био само физички, већ и симболички, јер је висина цркве постала мерило за високе циљеве које су дечаци желели постићи на фудбалском терену.
Један од дечака који је измислио изазов био је Милош Ђуричић звани Пула. Његова страст према фудбалу била је неутажива, а жеља да формира тим одабраних је горела у њему.
Сви су задржали дах када је Милош шутнуо лопту. Kао да је време стало, сваки поглед био је упрт у путању лопте која се ближила црквеном торњу. Лопта је прелетела једну од највиших цркава у нашој општини (укупна висина звоника са куполом има 25 метара). Милошев успех био је инспирација за све остале дечаке који су прихватали исти изазов. Свако од њих је сањао о томе да се суочи с висином, доспе у први тим и постане део те велике фудбалске приче. Изазов пребацивања цркве лоптом постао је симбол њихове храбрости и вере, али И симбол формирања фудбалског клуба.
Фудбалски клуб “Шумадија” из Азање је основан 1932.године.
Овај текст је сећање на мог покојног деду Миомира Маринковића, који ми је ову причу испричао.

Б. МаринковићPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept