Početna » КОЛИКО КОШТА РАЗВОД БРАКA?

КОЛИКО КОШТА РАЗВОД БРАКA?

од Паланка данас
0 Коментар

Развод брака, осим емотивне стране, често доноси и финансијске изазове и процедуралне компликације, а ситуација у Србији није изузетак. Свакоме ко разматра овај корак, поставља се питање – како, колико дуго и колико ће коштати?У Србији, покретање поступка развода брака може бити дуг и финансијски захтеван процес. Два су начина за то: споразумни развод или тужба.

Споразумни развод омогућава бржи и јефтинији процес када постоји сагласност оба супружника око разлаза, поделе имовине и старатељства над децом.

Бракоразводна парница се покреће када један од супружника не пристаје на развод или постоји неслагање око питања деце или имовине. Овај процес подразумева више трошкова, укључујући адвокатске хонораре и судске таксе.

Судска такса на тужбу и пресуду за развод брака износи 2.660,00 динара. Адвокатски трошкови се крећу око 71.875,00 динара, укључујући тужбу, рочиште и друге услуге, ово просечан трошак поступка. У поступку развода брака, трошкови могу значајно варирати. Адвокатски трошкови укључују различите ставке као што су: Тужба и поднесци: 24.750,00 динара, трошкови за одржано једно рочиште: 29.250,00 динара, трошкови за неодржано рочиште: 16.875,00 динара. Ови трошкови нису фиксни и могу се разликовати у зависности од комплексности случаја, потребне документације и других фактора.

Додатно, уз тужбу се морају приложити разни документи – изводи из матичне књиге венчаних и рођених за децу, потврде послодавца о примањима, уверење надлежне службе за незапослене итд.

Иако је стопа развода у Србији међу нижим у Европи, подаци Републичког завода за статистику показују трендове. Током 2022. године, закључено је 32.821 бракова, док је разведено 9.813 бракова. Разведени бракови с децом чине 52,5% од укупног броја развода.

Након развода, просечна старост мужа износи 45,1 годину, а жене 41,5 година. Већина разведених бракова (67,9%) додељује старатељство над децом мајкама.

Иако постоји отежавајући фактор процедура и трошкова, многи парови, упркос формалном статусу брака, живе растављено, што је део ширег друштвеног феномена. Све ово указује на комплексност развода брака у Србији, комбинујући и правне, финансијске и емотивне изазове.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept