Početna » КРЕЧЕЊЕ ДЕБЛА ВОЋАКА

КРЕЧЕЊЕ ДЕБЛА ВОЋАКА

од Паланка данас
0 Коментар

Kречење воћака је стара мера која се још увек примењује, а нарочито је корисна у засадима коштичавих воћних врста, где се обавља сваке јесени. Kада воћне врсте брзо реагују на промене температуре у току зиме, препоручује се кречење стабала и дела рамених грана.

Ова агро-мера се изводи у јесен после опадања лишћа, најкасније до средине јануара. Тако се спречавају измрзлине на стаблима, уништавају узрочници многих болести и одбијају глодари. Произвођачи обично греше у времену извођења ове мере. Већина је обавља у пролеће, што је погрешно.

Стабла воћака не треба кречити ни у рану јесен, јер би учестале јесење кише спрале кречну скраму, па ефекат кречења не би био задовољавајући. Најповољније време за кречење воћака је почетак зиме, тако да воћке буду окречене када наиђе период нижих температура, како би се ублажио негативан утицај смењивања виших дневних и нижих ноћних температура.

У току дана када су температуре изнад нуле, сокови у стаблима се загреју и крећу од корена према круни, остају у делу стабла с јужне и југозападне стране, где је стабло највише загрејано. У току ноћи због пада температуре испод нуле долази до мржњења воде и сокова, ширења ћелија кристалима леда и пуцање коре. Kако до ових појава не би дошло препоручује се кречење стабала кречним млеком или неким белим поликолором.

Бела боја одбија сунчеве зраке, спречава загревање стабла и успорава кретање вегетације. Kречи се смешом креча, кухињске соли и сумпора. Овако направљена смеша има дезинфекционо дејство. Ране које се појаве на деблу брже зарастају, јер у кречном млеку има фитохормона који поспешују зарастање рана.

Смолоточина код коштичавих воћних врста нестаје ако се воћке редовно крече. Посебно су осетљиве младе коштичаве воћне врсте (шљива, трешња и кајсија), те на њима првенствено треба обавити кречење. Синдром пропадања коштичавих воћних врста који изазива сушење и пропадање стабала, при редовној примени ове мере нестаје или се ретко јавља.

Добра каша за кречење прави се од: 5 кг негашеног креча (који се мора угасити) + 0.5 кг кухињске соли + 200 гр сумпора у праху, ова смеса се довољно разреди водом (око 25л или док се не добије жељена густина), а потом се четком премазују сува стабла и рамене гране (може и да се испрска али у том случају се додаје око 100л воде). Kречење се препоручује само када је температура изнад нула степени, у противном би се кречна опна смрзла и одвојила од коре и стабла.

ПССС Смедерево
Биљана Николић

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept