Početna » МЕЂУНАРОДНА ВОЗАЧКА ДОЗВОЛА: За које земље Европе треба, а за које не?

МЕЂУНАРОДНА ВОЗАЧКА ДОЗВОЛА: За које земље Европе треба, а за које не?

Иако Србија има потписане споразуме о међусобном признању возачких дозвола са великим бројем земаља Европе, за неке нам је, ипак, неопходно да имамо и међународну возачку дозволу.

од Паланка данас
0 Коментар

Неколико везаних дана одмора за празнике око 1. маја и Ускрса идеална су прилика за путовање, а за оне који аутомобилима крену на тај пут, осим пасоша и новчаника, обавезне су и возачке дозволе, пише Данас.

Комплетан списак и основне информације које треба знати о земљама у које путујете могу се пронаћи на сајту Министарства спољних послова.Према тренутним подацима на том сајту, међународна дозвола, поред важеће националне, потребна је за Шведску, Чешку, Француску, Сан Марино, Италију, Холандију, Норвешку, Исланд, Белорусију и Монако.

У Немачкој, како се наводи на сајту МСП, за управљање моторним возилима потребно је да имате важећу националну или међународну возачку дозволу, при чему уз међународну дозволу увек треба предочити и националну дозволу на основу које је међународна дозвола издата.

Током туристичког боравка у Русији, наводи се на сајту Министарства, управљање моторним возилом могуће је са возачком дозволом Србије, уз услов њеног превођења на руски језик код овлашћеног судског тумача или међународном возачком дозволом.

Негде је само препорука

У појединим државама поседовање међународне возачке дозволе је на нивоу препоруке. Тако надлежни органи Луксембурга препоручују да се поседује и међународна возачка дозвола, због превода, а исто је и у Шпанији, Андори, као и Белгији.

„Током туристичког боравка у овој земљи можете да управљате моторним возилом са возачком дозволом Србије. Надлежни органи Белгије препоручују да се поседује и међународна возачка дозвола, због превода“, наводи се на сајту МСП.

У земљама региона возачима из Србије није потребна међународна дозвола, а постоје и оне земље у Европи које не траже међународну дозволу, али захтевају зелени картон, попут Данске, Албаније и Молдавије.

НА ОВАЈ ПРЕКРШАЈ ЗА ПРАЗНИКЕ САОБРАЋАЈЦИ НЕЋЕ ИМАТИ МИЛОСТИ: Добро обратите пажњу, казне су ПАПРЕНЕ


У осталим земљама Европе дозволе из Србије важе, али за све дуже боравке треба посебно проверити, јер се негде после три, шест или 12 месеци важеће националне возачке дозволе морају мењати за дозволе земаља у којима се борави.

За Велику Британију нема података на сајту МСП, али се на сајту Владе ове државе наводи да је могуће возити са националном возачком дозволом, до годину дана.

Како до међународне возачке дозволе?

На сајту Ауто-мото савеза Србије наводи се детаљно како доћи до међународне возачке дозволе, односно шта је све потребно од докумената:

– важећа лична карта – на увид;

– важећа возачка дозвола, на основу које се захтева издавање међународне возачке дозволе на увид, као и фотокопија те дозволе;

– две фотографије формата 35 x 45 мм које испуњавају услове за издавање возачке дозволе;

– доказ о уплати прописане накнаде.

Накнада за издавање дозволе износи 2.000 динара и уплаћује се на лицу места.

Особа која подноси захтев мора да приложи доказ и о уплати републичке административне таксе у износу од 950 динара (за захтев 330 динара и 620 динара за издавање).

Рачун на који се уплаћује је 840-742221843-57, прималац је Република Србија, а позив на број се разликује у зависности од општине у којој се издаје дозвола.

Међународна возачка дозвола важи три године од датума издавања, осим у случају када важење националне возачке дозволе истиче пре тог рока.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept