Početna » МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ СВИМ ШKОЛАМА УПУТИЛО СМЕРНИЦЕ ЗА РАД: Наставници имају обавезу да ураде ОВЕ СТВАРИ

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ СВИМ ШKОЛАМА УПУТИЛО СМЕРНИЦЕ ЗА РАД: Наставници имају обавезу да ураде ОВЕ СТВАРИ

Смерницама је предвиђено да се први наставни дан организује кроз разговор са ученицима како би се упознали са планом рада

од Паланка данас
0 Коментар

Министарство просвете упутило је данас свим школама Смернице за организацију и реализацију образовно-васпитног рада у основним и средњим школама у школској 2023/2024. години са посебним нагласком на унапређивање васпитног рада са ученицима.Смернице су, како су саопштили, упућене како би се обезбедио континуитет у образовно-васпитном раду и достизање циљева образовања и васпитања, а узимајући у обзир последице мајских трагедија.

Основни циљ – развој људских вредности, унапређивање односа

У саопштењу ресорног Министарства се наводи да основни циљ образовно-васпитног рада у наредној школској години представља развој позитивних људских вредности код ученика и унапређивање односа заснованих на међусобном поштовању, сарадњи и солидарности уз уважавање различитости.

Смерницама је предвиђено да се први наставни дан организује кроз разговор са ученицима како би се упознали са планом рада.

– Kао и покренути заједничке разговоре са свим актерима школског живота, у циљу прављења образовне стратегије којом се односи у школи заснивају на поштовању, уважавању, сарадњи и солидарности – наводи се у саопштењу.

Током прве недеље радионице усмерене ка неговању емпатије

Смернице предвиђају да се током прве наставне недеље (4-8.09.2023) организује тематска настава, са радионицама и другим активностима које ће бити усмерене ка неговању емпатије, вредностима међусобног поштовања, сарадње и солидарности, уз уважавање различитости.

У другој наставној недељи (11-15.09.2023), смернице су да наставници спроводе иницијално процењивање у оквиру појединачних предмета, програма наставе и учења.

Након тога, вршиће даље планирање образовно-васпитног рада у складу са резултатима иницијалног процењивања.

Школе у обавези да предвиде самовредновање рада школе у првом полугодишту

У саопштењу Министарства се наводи да су школе у обавези да годишњим планом рада предвиде самовредновање рада школе у областима квалитета-

– Подршка ученицима и Етос ( општа атмосфера у школи – толеранција, осећај заједништва, добри међуљудски односи, осећај безбедности, брига о ученицима, партнерство са родитељима, добра комуникација и слично) – једна је од смерница.

Појаснили су да ће се самовредновање реализовати у првом полугодишту како би спровођење акционог плана унапређивања Подршке ученицима и Етоса реализовали почетком и током другог полугодишта.

Током септембра процена адаптације петака и ученика првог разреда средње школе

Током септембра ће се, како наводе, спровести и процена адаптације за ученике петог разреда основне и првог разреда средње школе на нову средину.

Даље ће се, наглашавају они, планирати мере подршке са наставницима и ученицима.

За ученике од 5. до 8. разреда нова слободна активност

Такође је креирана и нова слободна активност за ученике од петог до осмог разреда основне школе- Врлине и вредности као животни компас.

Њу је креирао Завод за унапређење образовања и васпитања, а „у складу са циљевима образовно-васпитног рада у школској 2023/2024 години“.

У средњим школама пажња на изборне предмете

У средњим школама ће се посебна пажња усмерити на изборне програме којима ће се, како сматрају у Министарству, подржати развој позитивних људских вредности.

– До краја првог полугодишта, школе ће заједно са ученицима и родитељима креирати идентитет (мото) школе тако што ће дефинисати заједничке вредности, очекивана понашања и исходе понашања у оквиру школе и друштва у целини, које су у складу са утврђеним идентитетом – пише у саопштењу.

Додају да ће се током школске године пропагирати и охрабривати понашања ученика, наставника и родитеља у складу са дефинисаним идентитетом школе, а он ће се континуирано обогаћивати и промовисати како у настави тако и изван школе.

Током целе школске године важно достизање међупредметних компетенција

Саставни део Смерница чине и припремљени материјали за оснаживање школа у различитим доменима васпитног рада као и модели припрема за реализацију тематских дана.

– Током целе школске године, у реализацији свих наставних, ваннаставних и осталих облика образовно-васпитног рада важно је достизање међупредметних компетенција, одговарајућих исхода образовања и стандарда квалификација код свих ученика како би њихово образовање испунило образовну и васпитну функцију неопходну за укључивање у савремено друштво и свет рада као и наставак школовања – саопштили су из Министарства.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept