Početna » Nagel: Granica za penziju treba da reflektuje očekivani životni vek

Nagel: Granica za penziju treba da reflektuje očekivani životni vek

Nemačka treba da prilagodi starosnu granicu za odlazak u penziju očekivanom životnom veku, ocenio je predsednik Bundesbanke Joahim Nagel (Joachim).„To možda nije politički popularno, ali verujem da su reforme neizbežne,“ rekao je Nagel za Tagešpigel „Tagesspiegel“ od srede.

Bundesbanka smatra da „sve starije društvo ne može nastaviti da prosperira bez promena“, dodao je.

Nagel nije predstavio svoju ideju promena, ali je kritikovao mogućnost odlaska u penziju sa 63 godine kao podsticaj ljudima da prerano izlađu iz radnog odnosa.

„Uz naše demografske izglede, važno je da mobilišemo radnu snagu,“ rekao je predsednik nemačke centralne banke. „Smatram da je pri razmišljanju o granici za penziju primereno uzeti u obzir produženi životni vek.“

Nagel zagovara i olakšice penzionerima koji žele dalje da rade. „Moramo omogućiti ljudima koji žele da rade uz penziju da to i mogu.“

Problem nedostatka radne snage podrazumeva i druge promene, od bolje infrastrukture za staranje o deci, do podsticaja strancima da dolaze na rad u Nemačku, rekao je Nagel.

On se izjasnio i protiv ekonomskog pesimizma.

„Neki kažu da je Nemačka bolesnik Evrope. To nije tačno,“ rekao je, ukazujući da se stanje u industriji stabilizuje, a potrošnja je na pragu zaokreta ka oporavku.

„Nemačka može postati dobra priča o preokretu, dakle uspešna priča, ako se hrabro uhvatimo u koštac sa strukturnim problemima i rešimo ih,“ zaključio je Nagel.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept