Početna » НЕРЕАЛИЗОВАНИ ЧЕКОВИ-ПРЕПРЕКА ЗАТВАРАЊУ РАЧУНА У БАНЦИ

НЕРЕАЛИЗОВАНИ ЧЕКОВИ-ПРЕПРЕКА ЗАТВАРАЊУ РАЧУНА У БАНЦИ

Савремено банкарство пружа бројне могућности за лакшу и бржу промену банке, преусмеравање кредита или рефинансирање, осим када је реч о затварању рачуна на којем постоји бар један чек који још није реализован.

од Паланка данас
0 Коментар

Ниједна банка не дозвољава затварање текућег рачуна уколико корисник има нереализоване чекове. Докле год постоји иједан ненаплаћени чек, корисник рачуна плаћа месечно одржавање и неће моћи да затвори рачун, пише портал бизнис и финансије.То постаје проблематично када корисници изгубе чекове или постану жртве крађе. Банка има право да тражи повраћај нереализованих чекова или њихово поништавање. Но, то може бити дуготрајан процес.

Грађани које чекове испишу на одложено, или њиме плате неку вреднију робу на рате, попут намештаја или беле технике, мораће да сачекају да трговац поднесе чек на наплату и тек потом затворе рачун.

Kорисници често изненађено открију да чекови, које су подигли пре много година, и даље прате њихов финансијски статус, спречавајући их да затворе рачун или да изврше промене у банкарским услугама.

Грађани који су помислили да се ситуација решава једноставним оглашавањем у Службеном гласнику да су чекови изгубљени или украдени, на жалост, нису у праву.

Банка, како објашњавају у Народној банци Србије, чекове може да отпише тек након пријема судског решења о поништавању (амортизацији) чека.

И то је једини начин поништавања чека.

Правно Kомплексно Поништавање Чекова
Банка не може поништити издати чек док се не обави амортизација, односно поништавање, које се спроводи судским путем. То подразумева подношење предлога за амортизацију чека надлежном суду, а затим судским решењем о поништавању чека. Тек тада банка може евидентирати да су чекови поништени и да се више не могу реализовати.

Грађани којима су чекови украдени требају одмах поднети предлог за амортизацију како би умањили ризик од евентуалне наплате изгубљених или украдених чекова. У супротном, банка може извршити исплату средстава са клијентовог рачуна уколико украдени чек буде реализован.

Савет је да се чековни бланкети чувају сигурно, одвојено од чековне картице и личне карте, и да се не попуњавају унапред. Грађани треба да избегавају ношење чекова неоправдано, већ да их користе искључиво када плаћају купљену робу.

Банкарска пракса јасно дефинише ова правила, која често могу изненадити кориснике и створити дуготрајан процес затварања рачуна уколико се чекови изгубе или буду украдени. Правила су ту да штите обе стране, и клијенти би требали бити пажљиви приликом руковања чековима како би избегли потенцијалне проблеме.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept