Početna » НОВИ РАЗВОЈНИ ПРОГРАМ ПРО ПРЕДСТАВЉЕН У СМЕДЕРЕВУ

НОВИ РАЗВОЈНИ ПРОГРАМ ПРО ПРЕДСТАВЉЕН У СМЕДЕРЕВУ

Програм „ПРО - Локално управљање за људе и природу“ представио је 28. марта 2023. године у Смедереву планиране активности које ће у наредне четири године бити спроведене уз подршку Владе Швајцарске у вредности од 9 милиона евра.

 

Програм ПРО ће допринети побољшању квалитета живота грађана и грађанки кроз унапређење локалног управљања, социјалне укључености и заштите животне средине у 99 градова и општина из Шумадије, западне, источне и јужне Србије који могу да конкуришу за подршку програма.Поред техничке подршке локалним самоуправама и активности изградње капацитета на локалном нивоу, програм ће обезбедити и бесповратна средства за спровођење пројеката како локалних самоуправа, тако и организације цивилног друштва, навела је Маида Јусуфовић, службеница за добро управљање на програму ПРО.

„Подршка ће бити усмерена на унапређење примене принципа доброг управљања, доступности и квалитета јавних услуга, еУслуга и отворених података, као и на побољшање локалног управљања животном средином и учешћа јавности а нарочито младих у зеленој агенди. Најпре ће бити пружена техничка подршка за унапређење институционалног оквира на локалу, а у 20 градова и општина биће подржани локални пројекти за заштиту животне средине”, истакла је Јусуфовић.

Директни корисници подршке програма ПРО биће и центри за социјални рад и друге локалне институције, као и и грађани и грађанке Србије, нарочито рањиве групе са посебним фокусом на Роме, особе са инвалидитетом и лица која могу да остваре подршку у складу са Законом о социјалној заштити.

„Подршка за развој социјалне заштите у најопштијем смислу биће пружена локалним самоуправама у којима је тренутно најмање доступних услуга у овој области, као и удружењима за добијање лиценце пружаоца услуге и увођење интегрисаних услуга. Деинституционализација деце са сметњама у развоју ће бити посебно важна тема, као и подршка младима и старијим особама и неформалним сакупљачима секундарних сировина”, истакла је Наташа Ивановић, службеница за социјално укључивање на програму ПРО.

Један од циљева програма ПРО је и да се у градовима и општинама креирају ресурсни центри за међугенерацијску сарадњу како би се смањила дискриминација по основу старости и премостио јаз између младих и старијих.

„Помоћу свеобухватне платформе Индекса доборбити младих, пружићемо локалним самоуправама инструмент којим ће моћи да сазнају шта је потребно младима. Заједно ћемо радити на побољшању заштите старијих особа које живе у сиромаштву, а у сарадњи са канцеларијама за младе ћемо допринети бољој дигиталној писмености старијих суграђана”, навео је Горан Тривалов из Популационог фонда Уједињених нација.

Програм „ПРО – Локално управљање за људе и природу” подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Kанцеларија уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Дечијим фондом Уједињених нација (УНИЦЕФ), Популационим фондом Уједињених нација (УНФПА) и Програмом Уједињених нација за животну средину (УНЕП).You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept