ОД ДАНАС СКУПЉЕ ЦИГАРЕТЕ

Због раста акциза за дуван, од 1. фебруара паклица цигарета појединих произвођача поскупеће десет динара. Државни намет на дуван, по акцизном календару, већи је 1,5 динар, али произвођачи повећају цену паклице и до десет динара.

Извесно је да ће нове цене имати домаћи произвођачи дувана јер је тако и предвиђено акцизним календаром све до 2020. године. По том календару, од 2017. до 2020. године сваког јануара и јуна специфична акциза за цигарете расте 1,5 динар. С најновијим повећањем, државни део од сваке паклице, уместо досадашњих 68,5 динара, износиће од 1. фебруара 70 динара. Уз поменуту акцизу, на цену цигарета зарачунава се и пропорционална од 33 одсто цене, а на све то рачуна се ПДВ. Наредно поскупљење цигарета може се очекивати у јуну, с тим што ће нова цена почети да се примењује од 1. јула.

Компанија „Филип Морис” већ има припремљен нови ценовник од 1. фебруара, па ће тако паклица „пал-мала” и ЛМ-а кошати 260 динара, „лаки” ће поскупети на 280 односно 290, „марлбороу” ће цена бити 340, „марлбороу тач” од 300 до 310, „парламенту” 380, „честерфилду” 270, ИВ ће имати цену 360 динара…

Може се очекивати да и други произвођачи цигарета у Србији цену паклице повећају десет динара јер тако су чинили два пута прошле године.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/od-danas-skuplje-cigarete/