Početna » ОД ЈАНУАРА НОВИ МОДЕЛ ОПОРЕЗИВАЊА ФРИЛЕНСЕРА

ОД ЈАНУАРА НОВИ МОДЕЛ ОПОРЕЗИВАЊА ФРИЛЕНСЕРА

У Србији се од јануара 2023. уводи нови модел опорезивања фриленсера, а радна група која се бави предлозима за решавање њиховог статуса предложила је две могућности, пише портал нова.рс.

Из Удружења фриленсера и предузетника Србије наводе да је новим предлогом Министарство финансија уважило већи део предлога представника фриленсера, а предлог за опорезивање требало би да уђе у скупштинску процедуру са јесењим сетом финансијских закона.

Убудуће ће пријављивање фриленсера за опорезивање бити квартално, а рок за пријаву прихода остварених у одређеном кварталу је 30 дана од његовог завршетка. То значи да приходе остварене од првог јануара до 31. марта радник на интернету треба да пријави од првог до 30. априла.Порез ће се плаћати најкасније до истека рока за пријаву за одређени квартал. Према предлогу радне гупе, фриленсер ће моћи, на онлајн платформи, да у сваком кварталу изабере један од два понуђена модела опорезивања, а модел може да се промени у сваком наредном кварталу.

Ако радник на интернету одабере модел А опорезивања, имаће неопорезиви месечни приход од 19.300 динара, односно на нивоу квартала – 57.900 динара. Нормирани трошкови у овом случају износе 34 одсто.

Иначе, нормирани трошкови су они трошкови пословања који се признају, и то без икаквог доказа да су направљени, а уз помоћ њих се долази до основице за плаћање пореза и доприноса. То значи да се ови трошкови одузимају од уплате, како би се добила основица за обрачун пореза и доприноса.

Примера ради, ако за за пружену услугу нормирани трошкови износе 20 одсто, од примљене уплате од 1.000 евра одузеће се тих 20 одсто, те ће основица на коју се рачунају порези и доприноси износити 800 евра. На основицу, која се добија тако што се од укупног кварталног прихода одузму нормирани трошкови и трострука вредност неопорезивог месечног прихода, обрачунава се порез од 10 одсто, доприноси за здравствено осигурање од 10,3 и доприноси за пензијско и инвалидско осигурање од 25 одсто.

Модел Б опорезивања, с друге стране, значи да ће неопорезиви износ на месечном нивоу бити 32.000 динара, дакле 96.000 по кварталу, а по овом моделу – нормираних трошкова нема, пише портал. Основица за порезе и доприносе се, у овом моделу, добија тако што се од укупног кварталног прихода одузме трострука вредност неопорезивог месечног прихода, а на њу се обрачунавају порез од 20 одсто, доприноси за здравствено осигурање од 10,3 и за ПИО од 25 одсто.

Нова.рс

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept