Početna » ОД КАДА СЕ ВРШЕ МЕРЕЊА ОВАЈ 30. ДЕЦЕМБАР И 1. ЈАНУАР НАЈТОПЛИЈИ

ОД КАДА СЕ ВРШЕ МЕРЕЊА ОВАЈ 30. ДЕЦЕМБАР И 1. ЈАНУАР НАЈТОПЛИЈИ

Климатолог Владимир Ђурђевић каже за РТС да се у прогнозама не види права зима ове године, као и да су пробијени температурни рекорди – 30. децембар и 1. јануар били су најтоплији икада, а децембар најтоплији месец у Београду од када се врше мерења. Ако се настави тренд повећања температуре, у наредне две, три године проживећемо "најтоплију годину икада", упозорава Ђурђевић. Међутим, чак и таква година ће у будућности бити "једна од најхладнијих" коју ћемо доживети, јер нас чека све топлија клима, додаје Ђурђевић.

од Паланка данас
0 Коментар

Чувена реченица снег је изненадио путаре, изгледа ће важити и за планине, а не само за ниже пределе, каже Владимир Ђурђевић.„Нажалост, снег постаје све ређи у нашим крајевима и сваке године делује да га све дуже и дуже чекамо. И ових претходних година је заиста било неуобичајено у тим смислу, тако да и тренутно стање је прилично неуобичајено и нестандардно да у јануару нема тих акумулација и озбиљнијих количина снега“, наводи Ђурђевић и додаје да због тога трпи и зимска туристичка сезона.

„Већ за викенд можемо да очекујемо температуре око 10 и изнад 10 степени, тако да после овог кратког релативно зимског времена, поново ћемо да будемо у неком топлијем режиму у наредних десетак дана“, објашњава Ђурђевић.

Истиче да се клима на планети променила, а та промена се првенствено односи на то да је данас цела планета у просеку топлија за 1,2 степена у односу на период пре почетка Индустријске револуције.

Указује да је децембар у Београду био најтоплији месец икада, као и да је просечна децембарска температура била за око четири степена виша од просека.

„Гледана цела територија Србије ово је био други најтоплији децембар икада“, наглашава Ђурђевић.

Каже и да је у Београду 30. децембар био најтоплији икада, као и 1. јануар, док је 31. децембар изједначио рекорд са 31. децембром 2009. године.

На питање постоје ли прогнозе каква ће бити ова година, Ђурђевић каже да немају процене за целу годину.

„Ако се настави тренд повећања температуре у наредне три године ће бити пробијен рекорд најтоплије године икада глобално. Тренутно то прво место деле 2016. и 2020. година, али у наредне три године можемо скоро сигурно очекивати пробијање тог рекорда, односно проживећемо ту најтоплију годину икада“, упозорава Ђурђевић.

Ипак, додаје, то ће бити једна од најхладнијих година коју ћемо доживети, јер у будућности у периоду од 10 и 20 година можемо очекивати још топлију климу.

Када је реч о краткорочнијим прогнозама, Ђурђевић наводи да се у њима не види нека права зима код нас у земљи.

„Дешавало се 2012. и 2017. године да је неки хладнији период био на прелазу између јануара и фебруара. Тренутно се у прогнозама то не види да ће се десити ове године, али то је можда најризичнији период, тако да ако прођемо 10. фебруар без неких озбиљних захлађења, то би значило крај зиме које уствари скоро па и да није било“, наводи Ђурђевић.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept