Početna » ОДРЕЂЕН НЕОПОРЕЗИВИ ИЗНОС ЗА ГОДИШЊИ ПОРЕЗ НА ДОХОДАК ГРАЂАНА ЗА 2023. ГОДИНУ: Ко је зарадо 4,2 милиона тај је богаташ

ОДРЕЂЕН НЕОПОРЕЗИВИ ИЗНОС ЗА ГОДИШЊИ ПОРЕЗ НА ДОХОДАК ГРАЂАНА ЗА 2023. ГОДИНУ: Ко је зарадо 4,2 милиона тај је богаташ

ДО 15. маја грађани имају рок да пријаве годишњи порез на доходак за 2023. годину. Овог пута цифра је померена за скоро пола милиона динара, те је неопорезиви износ 4.269.564 динара, у односу на прошлогодињших 3.719.376 динара. Ова цифра одговара висини троструког износа просечне годишње зараде по запосленом, исплаћене у нашој земљи током прошле године.

од Паланка данас
0 Коментар

Рачуницу је урадио Републички завод за статистику, према којој се даље обрачунавају лични одбици. Тако обвезник годишњег пореза на доходак има право на отпис на основу два услова. За пореског обвезника отпис је 40 одсто од просечне годишње зараде по запосленом, што износи 569.275 динара. С друге стране, за издржаваног члана породице, лични одбитак је 15 одсто од просечне годишње зараде по запосленом, по члану, што износи 213.478 динара.Према већ устаљеном правилу, које се ни ове године није мењало, грађани који 31. децембра 2023. године имају мање од 40 година живота, имају додатне олакшице. Њихов годишњи збир зарада, опорезивог прихода од самосталне делатности и опорезивих прихода од ауторског и сродних права и права индустријске својине, додатно се умањује за износ 4.269.564 динара.

– Уколико је грађанин млађи од 40 година, и примера ради, у протеклој години остварио је приход од 15 милиона, умањује ту цифру за 4,2 милиона, и онда порез плаћа за разлику. Тако ће за преосталих 11 милиона динара опет остварити одређену олакшицу за укупан износ који треба да плати – објаснио нам је порески саветник Александар Васић.

На основу последње рачунице, уколико је грађанин остварио опорезиви доходак у износу до 8,5 милиона динара, примењује се пореска стопа од 10 одсто. Ако се та цифра премашује, онда је пореска стопа 15 одсто.

Наш саговорник додаје и напомену да се годишњи порез не односи на приходе од дивиденди и капитала, односно, не односи се на власнике фирми који послују у Србији, или на оне који имају удео.

– Ово изгледа неправедно али није неубичајено – каже Васић. – Наши закони усаглашени су са правилима у окружењу и Европи. Важно је да не будемо неповољнији од других, иначе нико не би улагао.

Од прошле године, пореска пријава за годишњи порез на доходак грађана подноси се искључиво у електронском облику, преко портала Пореске управе. За подношење електронске годишње пореске пријаве неопходно поседовање квалификованог електронског сертификата за приступ порталу Пореске управе еПорези или давање овлашћења другој особи преко „ПЕП“ обрасца.

НовостиPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept