Početna » ОГЊЕНА МАРИЈА НИKОМЕ НЕ ПРАШТА! У недељу девојке ОВО треба да поклоне младићу који им се свиђа

ОГЊЕНА МАРИЈА НИKОМЕ НЕ ПРАШТА! У недељу девојке ОВО треба да поклоне младићу који им се свиђа

Према народном веровању, Света Марина никоме не прашта

од Паланка данас
0 Коментар

У недељу 30. јула се слави спомен на свету мученицу Марину, у народу познатију као Огњена Марија, а овај празник се сврстава у веома поштоване у народу, посебно међу женама.Kао и празници светитељки који за њом следе, Блага Марија и Трнова Петка, ни Огњена Марија у црквеном календару нема црвено слово, али се обележава као крсна слава у Срба.

Према народном веровању, Света Марина никоме не прашта, пали и кажњава огњем, а грмљавина на овај свети празник је лош знак. То може да значи да је пред нама тешка и сушна година, болест и сиромаштво. Ако данас прођемо без непогода, верује се, чека нас напредак и мир.

У традицији, Света Марина је представљена као сестра Светог Илије, свеца чији се дан прославља 2. августа. По причи, она од брата крије када је његов празник да се он не би од среће и славља заборавио и громовима уништио цео свет.

Међутим, као и Свети Илија, и Марија пали и кажњава огњем. Зато се данас ништа не ради, ни у кући, ни у пољу, а у народу се каже да не ваља „ни конац у иглу уденути“. Ако се ово не испоштује, верује се да ће се тако светитељка увредити, па ће послати ватру и громове на оне који су се усудили да раде на њен дан.

У неким деловима Источне Србије уврежено је мишљење да девојке на овај дан треба да поклоне огледалце младићу који им се свиђа и да ће тај заувек у њих гледати као „у свој одраз у огледалу“.

Према веровањима, оне којима се на овај дан запали жито или сено Марија опомиње јер су се огрешили радећи на празник.

Постоји пословица која каже: „Kо слави Огњену Марију, сигуран је у летину!“

У народном предању чувају се примери многих несрећних случајева који су се догодили на данашњи дан, а када су се неопрезни пливачи удавили у рекама и језерима. Зато се верује да на Огњену Марију треба избегавати купање у „великим водама“.

Мошти на Охриду

Огњена Марија, света мученица Марина, била је родом из Антихије. Kрстила се у 12 години и због вере у Исуса Христа страдала је у време цара Диоклецијана. Део моштију свете Марине, једна рука светице чува се у светогорском манастиру Ватопед. Остатак моштију налази се у манастиру изнад Охридског језера.Њене чудотворне и свете мошти, које посећују и православни и муслимани.

Према предању, након што је примила хршћанство крштењем, света мученица Марина заветовала се да се никада неће удати, али и да ће својом душом пострадати за Исуса Христа и кристити се у крви мучеништва. Због ове одлуке, њен отац ју је омрзнуо и није је сматрао својом кћерком.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept