Početna » ОРТО РНИДС И ПАЛАНАЧКА ГИМНАЗИЈА

ОРТО РНИДС И ПАЛАНАЧКА ГИМНАЗИЈА

Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) од 2020. године поклања ћириличке фонтове са циљем да обогати базу доступних и бесплатних ресурса за креирање садржаја на ћирилици, како онлајн тако и офлајн. Захваљујући сарадњи са организацијом Типометар, до сада су креирана четири писма српске ћирилице – Ареал РНИДС, Орто РНИДСЛингва РНИДС и Етар РНИДС, која могу да се бесплатно преузму на веб-сајту РНИДС-а и Типометра.Сва писма нашла су своју примену на сајтовима, у публикацијама, књигама, но, често наилазимо на примере употребе фонтова Орто РНИДС, ауторке Ане Продановић, доценткиње на Факултету примењених уметности.

Орто РНИДС део идентитета Паланачке гимназије

Управо доскорашњи Анин студент користио је писмо Орто РНИДС приликом важног дизајнерског подухвата – креирања новог визуелног идентитета Паланачке гимназије. Матија Симовић, бивши ђак и носилац Вукове дипломе ове гимназије, студент генерације 2022. Факултета примењених уметности у Београду модула Графички дизајн, одлучио се за употребу баш ових фонтова јер му је циљ биo да креира модернији визуелни језик којим та образовна установа комуницира.

Матија каже да се за Орто РНИДС одлучио јер је иконографски интересантан а бесплатан. „Свака јединица је аутентична, карактеристична, а за брендирање гимназије био је потребан модеран фонт“, рекао је. Додатни разлог је, наравно, и веза са факултетом и чињеница да га је креирала Матијина професорка.

Орто РНИДС је креиран за екрански приказ, што је такође имало утицаја да буде изабран јер је најпре „освежаван“ сајт гимназије у Смедеревској Паланци, а затим модернизован и визуелни идентитет − грб школе, меморандум, диплома, захвалница, похвала и застава, објаснио нам је Матија Симовић.

Матија је током разговора истакао значај сталног проширења базе фонтова српске ћирилице који су адекватни за креирање дигиталних садржаја, па је указао и на важност посла који обавља организација Типометар, која не само да је омогућила употребу ћириличких фонтова изузетне лепоте, већ су их израдили најреферентнији аутори у земљи.

Матија Симовић је добитник многобројних награда из области графичког дизајна, креатор визуелног идентитета различитих организација, манифестација и пројеката. Излагао је на 18 самосталних и групних изложби плаката и графике у земљи и иностранству.

Преузмите Орто РНИДС

Фонтове Орто РНИДС користио је и дизајнер Бојан Стефановић за сајт Министарства просвете, а о разлозима због којих је изабрао баш ову фамилију фонтова говорио је током догађаја уприличеног поводом годишњице ћириличког .срб домена. Видео-снимак излагања можете да погледате на линку.

Писмо Орто РНИДС и даље можете бесплатно преузети на сајту РНИДС-а, а фонтове користити када креирате садржај за интернет или за штампу.

Фото: Матија Симовић, приватна архива

 You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept