Početna » ОВАКО СЕ ИСПЛАЋУЈУ ПЕНЗИЈЕ ИНОСТРАНИМ ПЕНЗИОНЕРИМА: Не важе иста правила за сваку земљу, обратите пажњу

ОВАКО СЕ ИСПЛАЋУЈУ ПЕНЗИЈЕ ИНОСТРАНИМ ПЕНЗИОНЕРИМА: Не важе иста правила за сваку земљу, обратите пажњу

О праву на пензију одлучује свака држава уговорница на чијој територији је осигураник радио

од Паланка данас
0 Коментар
Money 1439125 640

 

Када је реч о исплати иностраних пензија, према подацима ПИО Фонда, Република Србија званично има споразуме о социјалном осигурању са 34 земље, којима су уређена питања признавања радног стажа, здравственог осигурања, исплате пензија и других давања. Гледајући регион, право на пензију у Србији имају пензионери из БиХ, Бугарске, Мађарске, Румуније, Северне Македоније, Црне Горе, Грчке и Хрватске.Пензионери који су радни век провели у Европској унији, односно у Немачкој, Шведској, Аустрији, Италији, Француској, Луксембургу или Словенији, такође имају право да добију исплату у Србији. Поред наведених земаља, Србија има међународне уговоре и са Аустралијом, Кином, Канадом, Русијом, Швајцарском, Великом Британијом, Азербејџаном, Данском, Словачком, Холандијом, Квебеком, Кипром, Панамом, Тунисом, Турском.

Према саопштењу ПИО Фонда, међународним уговорима о социјалном осигурању се у оквиру административно-правне помоћи обезбеђује да осигураник подноси захтев носиоцу осигурања на чијем подручју има пребивалиште, односно боравиште.

Захтев поднет носиоцу осигурања једне државе уговорнице сматра се захтевом поднетим и носиоцу осигурања друге државе уговорнице, о коме се она обавештава на прописаним двојезичним обрасцима.

Како се остварује право на исплату иностране пензије?

О праву на пензију одлучује свака држава уговорница на чијој територији је осигураник радио применом својих националних прописа и међународног уговора о социјалном осигурању.

Ако осигураник испуњава услове за остваривање права по основу стажа навршеног на подручју једне државе уговорнице, пензија се одређује без узимања у обзир стажа оствареног на подручју друге државе уговорнице. Уколико ти услови нису испуњени, у складу са међународним уговором о социјалном осигурању периоди осигурања навршених на подручју држава уговорница се, под условом да се ти периоди не поклапају, сабирају и одређује се сразмерни део пензије, пише још на сајту ПИО Фонда.

Лекарски преглед, односно вештачење које је потребно ради одлучивања по захтеву за остваривање права врши се код носиоца осигурања на чијем подручју осигураник има пребивалиште.

О праву на пензију одлучује свака држава уговорница на чијој територији је осигураник радио

Како се подноси захтев за утврђивање пензијског стажа у иностранству?

Да бисте утврдили висину пензијског стажа у иностранству, потребна су вам следећа документа:

  • Захтев
  • Сви писани докази о стажу навршеном у иностранству
  • Фотокопија радне књижице
  • Доказ о служењу војног рока
  • Фотокопија личне карте
  • Извод из матичне књиге рођених
  • Захтев и документација предају се у филијали према месту пребивалишта лично или поштом.

Одобрење исплате пензије у иностранству

За ово одобрење неопходно је поднети званичан захтев, затим приложити копију решења о пензији, доказ о држављанству и доказ о сталном боравку у иностранству.

Услови за остваривање права по међународним уговорима

Услови за остваривање права по међународним уговорима нису мењани од 2022. године, откад датирају званични критеријуми са сајта Републичког фонда за пензионо и инвалидско осигурање. Издвојили смо услове за суседне земље Хрватску, БиХ и Македонију, али и за Немачку и Швајцарску.

Услови за Хрватску подразумевају да се старосна пензија добија са 65 година живота и 15 година стажа осигурања за мушкарце, односно 63 године живота и 15 година осигурања за жене. Превремена старосна пензија се може остварити ако мушкарац има 60 година живота и 35 година пензијског стажа. Жене би требало да имају 58 година и 33 године стажа осигурања.

Дугогодишњи осигураници имају право на превремену старосну пензију без умањења ако имају 60 година живота и 41 годину стажа осигурања. Породичну пензију у Хрватској под одређеним условима могу остварити удовица, удовац, деца, разведени брачни друг и родитељ, очух, маћеха, усвојитељ, посторчад, унучад.

Међународни уговор са Босном и Херцеговином подразумева да се старосна пензија остварује са 65 година старости и 15 година стажа осигурања, односно најмање 20 година пензијског стажа или кад наврши 40 година стажа осигурања без обзира на године живота.

Услови за остваривање права по међународним уговорима између Србије и Македоније подразумевају старосну пензију са 64 године живота и 15 година пензијског стажа за мушкарце, односно за жене – 62 године живота и 15 година пензијског стажа.

Подаци ПИО Фонда

Процењује се да у Немачкој живи око пола милиона Срба, што потврђује дугогодишњу популарност коју ова земља ужива међу нашим радницима. Бити немачки пензионери и примати пензије ове земље је многима мотивација када се одлуче за рад у овој земљи. Да би то постигли, према међународном уговору, и мушкарцима и женама треба 65 година живота – 5 година стажа осигурања, од тога најмање 12 месеци у Немачкој. Напомиње се да за осигуранике рођене после 1. 1. 1947. године старосна граница се повећава. Старосна пензија за осигуранике са посебно дугим осигурањем 5 година живота – 45 година пензијског стажа, пише ПИО Фонд.

За Швајцарску важе следећи услови:

Мушкарац: 65 година живота – 12 месеци стажа осигурања.

Жена: 64 године живота – 12 месеци стажа осигурања.

Од 1. фебруара 2024. важи споразум о признавању пензија између Србије и Аустралије

Уколико се српски држављанин који је право на пензију остварио у Аустралији, врати у Србију, Аустралија ће му и даље исплаћивати пензију, односно пребациваће новац у нашу земљу, без умањења, а ова одлука важи од 1. фебруара.

– Овај споразум је веома значајан за све наше грађане који су свој радни век остварили у Србији и Аустралији, као и за оне који тренутно живе и раде у Аустралији, а којих, према проценама амбасаде Републике Србије у Канбери, има између 150.000 и 200.000. Примена Споразума ће допринети очувању њихових права у области социјалне сигурности, саопштено је тим поводом из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Претходни споразум између ове две државе био потписан 1970. године.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept