Početna » ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ АKО ДАЈЕТЕ ОТKАЗ: Не дозволите ГРЕШKЕ које вас могу ОЗБИЉНО УДАРИТИ по ЏЕПУ!

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ АKО ДАЈЕТЕ ОТKАЗ: Не дозволите ГРЕШKЕ које вас могу ОЗБИЉНО УДАРИТИ по ЏЕПУ!

Kада радник одлучи из било ког разлога да не жели више да ради код њега, саопштава своју одлуку, а притом не мора да наводи разлоге ни мотиве отказа

од Паланка данас
0 Коментар

Отказ је термин од кога се многима диже коса на глави. Међутим, некад је неопходан и може означити позитивну прекретницу у животу. Битно је само да се не направи ниједан погрешан корак који би могао оног ко је одлучио да напусти посао касније да удари по џепу.Свако би требало најпре да зна да има право да послодавцу откаже уговор о раду и то је утврђено Законом о раду. Ево неколико корака како да то учините, а да не погрешите:

1. Пре давања отказа требало би да се распитате колики вам је преостали годишњи одмор.

Пошто већина радника увек има неки део неискоришченог годишњег одмора, требало би да уколико жели те дане да потроши, или да тражи од послодавца да му исплати накнаду за неискоришћени одмор.

Врло је важно да уколико, рецимо, напуштате фирму у априлу имате право и на коришћење годичњег одмора не само из претходне, него и из године која је тек започела. Например, ако имате 28 дана одмора, а одлазите 1. априла, следе вам дани за прва три месеца. Послодавац је дужан да вам исплати накнаду за четвртину годишњег, односно седам дана. Уколико не желите новац, можете и одмор искористити као део отказног рока. Све је ствар договроа.

2. Одлуку о отказу предајете послодавцу искључиво у писаној форми, усмени отказ се не рачуна

Одлука се саопштава најмање 15 дана пре оног који се наводи као дан престанка радног односа, то је такозвани отказни рок. Постоји могућност да послодавац општим актом или уговором о раду утврди дужи отказни рок, али не дужи од 30 дана. Важно је знати да се мисли на календарске, а не радне дане.

3. Послодавац не може запосленог да условљава да остане на послу

Kада радник одлучи из било ког разлога да не жели више да ради код њега, саопштава своју одлуку, а притом не мора да наводи разлоге ни мотиве отказа.

4. Изјава о отказу је неопозива и једном достављена не може се повући

У случају да се запослени предомисли, дејство изјаве се може угасити једино вољом, односно пристанком послодавца.

5. У случају отказа од стране запосленог он нема право на:

– Новчану накнаду у случају незапослености

– Здравствено, пензијско и инвалидско осигурање

6. Уколико прелазите из једне у другу фирму водите рачуна о датуму када вас стари послодавац ођављује са осигурања, како би се договорили са новим газдом да вас од следећег датума поново пријави, како не бисте имали „рупу“ у стажу.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept