Početna » ПАЦИЈЕНТ (21) ДОШАО КОД ЛЕКАРА С ПРИТИСКОМ 210/120 Узрок га је шокирао, ОВО је посебно опасно

ПАЦИЈЕНТ (21) ДОШАО КОД ЛЕКАРА С ПРИТИСКОМ 210/120 Узрок га је шокирао, ОВО је посебно опасно

У два дана, два годишња доба. Летње температуре заменила је киша, а у неким крајевима Србије и снег. Како ове промене утичу на наше здравље?

од Паланка данас
0 Коментар

„Од када је дошло до нагле промене времена повећан је број болесника свих узраста. Када су кардиоваскуларне болести у питању највише је хроничних болесника, пре свега оних који пате од хипертензије и акутног коронарног синдрома“, каже проф. Предраг Митровић, јавља РТС.Није само реч о кардиоваскуларним болестима, забележен је и повећан број можданих удара и респираторних проблема.

„Читав наш организам пати када је брза промена времена у питању. Наше тело се понаша по свим законима физике и покушава да компензује. Како је повећан спољни притисак, наш организам покушава томе да се супротстави. Динамика крвних судова је да се шире и скупљају у зависности од спољног притиска, због чега долази до повећања или спуштања крвног притиска. То се исто дешава и у самом срчаном мишићу“, наводи Митровић.

Да је реч о свим узрастима говори чињеница да најмлађи пацијент хоспитализован има 21. годинуа дошао је са изузетно високим притиском од 210 са 120. Са друге стране, најстарији пацијент који се јавио због тегоба претходних дана има више од 90 година.

Протеклих година све је већа група пацијената метеоропата.

„И раније су постојали људи који бурно реагују на промене времена, али је сада та популација много већа и углавном су то људи узраста од 42 до 55 година. То је популација која је динамично укључена у живот – више се нервирају, више се крећу, излазе из једне у другу средину – што све повећава ризик“, истиче Митровић.

Саветује људе да док трају промене времена остану што више могу у затвореном, јер је промена притиска унутра много спорија него напољу. Апелује и да се свако ко осети било какве тегобе обавезно јави лекару.

РТСPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept