Početna » ПАЛАНАЧКИ АРХИВ РАДИО НА СРЕЂИВАЊУ ГРАЂЕ АРХИВЕ ЦРКВЕ СВЕТОГ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ

ПАЛАНАЧКИ АРХИВ РАДИО НА СРЕЂИВАЊУ ГРАЂЕ АРХИВЕ ЦРКВЕ СВЕТОГ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ

од Паланка данас
0 Коментар
У претходних неколико месеци Историјски архив „Верослава Вељашевић“ радио је на сређивању грађе архиве цркве Светог Преображења Господњег у Смедеревској Паланци, уз благослов јереја Драгана Икића, старешине цркве.

Сачувана грађа настајала је у периоду од 1907. до 1975. године, кроз рад неколико субјеката: Намесништва јасеничког, Црквене општине паланачке, Прве и Друге парохије паланачке. Садржи уверења, молбе, изводе, дозволе, различите дописе и статистичке извештаје, брачне испите и бракоразводне захтеве, посмртнице… Ова богата грађа сведочи о интензивном парохијском животу током неколико деценија, нарочито о важном месту које је локална црква имала не само као верска, већ и као образовна, морална и хуманитарна институција.
Грађа је сређена по принципима архивистике који омогућавају лакше руковање и сналажење будућим корисницима и смештена је у 8 архивских кутија. Након сређивања, грађа је враћена ствараоцу где ће се чувати у адекватним условима.
Наглашавамо да сарадња између храма Светог Преображења Господњег у Смедеревској Паланци и Историјског архива „Верослава Вељашевић“, представља пример заједничког залагања две веома важне институције на очувању културног наслеђа, локалне историје, религијске праксе и идентитета.
На пројекту сређивања грађе архиве цркве Светог Преображења Господњег у Смедеревској Паланци, радили су Снежана Савић, Александар Николић и Ана Милошевић.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept