Početna » ПОКЛОПАЦ ЧАШЕ ОД ЈОГУРТА МОЖЕТЕ БЕЗБРИЖНО ДА ПОЛИЖЕТЕ

ПОКЛОПАЦ ЧАШЕ ОД ЈОГУРТА МОЖЕТЕ БЕЗБРИЖНО ДА ПОЛИЖЕТЕ

Неки метали су у малим количинима здрави за организам. Гвожђе, на пример, треба уносити редовно, али друге метале треба избегавати. Управо зато зато неки људи верују да је штетно полизати поклопац чашице од јогурта. Па, да ли је то тачно?

Укратко, не. Ако полижете поклопац не значи да ћете конзумирати и алуминијум. Боље је да притом припазите на језик јер можете да се посечете на оштре рубове метала.

По Немачком савезном институту за процену ризика алуминијум представља највећи ризик кад кородира у контакту с киселинама или сољу.Лимунска киселина или обична со, на пример, може да се нађе у јогурту.

„Управо због тога паковања су изнутра обложена“, објашњава институт.

Тај заштитни слој спречава да алумнијум доспе у јогурт, што значи да поклопац можете да полижете без последица по здравље.

Но алумнијум може да буде ризичан по другим основама.

То је најчешћи метал у Земљиној кори и може се пронаћи у многим стварима. Не би требало прогутати више од једног милиграма алуминијума по килограму телесне тежине дневно. Ако се храните уобичајно, тај лимит нећете премашити.

Но треба бити опрезан када користите алуминијску фолију или једнократне алуминијске посуде.

Ако у контакт с њима дође кисела или слана храна, велика количина алуминијума може да се пренесе на храну.

Зато у алуминијумску фолију не би требало стављати ништа што у себи садржи киселине или соли попут исечених јабука, парадајз и сир, као и маринирано месо.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept