Početna » ПОСКУПЉЕЊЕ ЋЕ НАС ТЕРАТИ ДА ПАЖЉИВО ТРОШИМО СТРУЈУ Уштедети се може и на шпорету и бојлеру

ПОСКУПЉЕЊЕ ЋЕ НАС ТЕРАТИ ДА ПАЖЉИВО ТРОШИМО СТРУЈУ Уштедети се може и на шпорету и бојлеру

Од почетка наредног месеца струја ће бити скупља осам одсто, а од овог месеца грађани могу да остваре попуст на рачун за струју, уколико потроше мање струје него раније.

од Паланка данас
0 Коментар

Наиме, „Електропривреда Србије” одобрава попуст од 20 до 40 одсто попуста за потрошњу струје од 1. октобра ове године па до 31. марта 2024. године – домаћинствима која смање потрошњу струје. Попусти су већи у односу на прошлу годину, а ЕПС ће домаћинствима која учешће ниже тарифе у месечном обрачуну увећају за најмање пет одсто у односу на исти месец прошле године обрачунати попуст од пет одсто.Прошле године, када је„Електропривреда Србије” такође одобравала попуст уколико се троши мање струеј, многи грађани успели су да смање рачун за струју. Показало се да простора за уштеде увек има, а један од најважнијих је, свакако, рационална потрошња јер се на тај начин штити не само сопствени новчаник, већ се чува и енергија које није неисцрпна, а уштедети се може и куповином савремених кућних апарата и опреме за грејање, који троше мање енергије.

По речима стручњака за енергетику Жељка Марковића, уштедети се може, а за потрошаче је изузетно добро што је дата могућност да се попусти остваре и у односу на потрошњу из претпрошле године.

[blockquote align=“none“ author=““]

Попусти

Домаћинства која смање потрошњу електричне енергије за пет до 15 одсто у односу на исти месец у претходне две године у ком је остварена већа потрошња, одобрава се попуст од 20 одсто. За уштеду од 15 до 20 одсто рачун се умањује 25 одсто, а ако се уштеди од 20 до 25 одсто – 30 одсто. Уколико се потрошња смањи за 25 до 30 одсто, попуст је 35 одсто, а највећи попуст – 40 одсто оствариће домаћинства која смање потрошњу за више од 30 одсто у односу на исти месец у претходне две године.

[/blockquote]

Уређаје треба подесити на оптималну температуру јер сваки степен ниже или више температуре, повећава потрошњу за неколико процената. Термостат на бојлеру треба да буде на 60 степени Целзијуса, фрижидеру четири, замрзивачу -18… Клима уређаји трошиће мање ако разлика између спољашње и унутрашње температуре није већа од седам степени. Око 80 одсто укупне потрошње машина за прање веша и суђа одлази на загревање воде, па се највише штеди прањем на нижим температурама. Шпорети с индукционим грејним плочама троше и до 40 одсто мање енергије него обични…Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept