Početna » ПОСЛЕДИЦЕ ОДБИЈАЊА ВАКЦИНАЦИЈЕ ИЛИ НЕПОТПУНЕ ИМУНИЗАЦИЈЕ ДЕЦЕ ДОЛАЗИ НА НАПЛАТУ

ПОСЛЕДИЦЕ ОДБИЈАЊА ВАКЦИНАЦИЈЕ ИЛИ НЕПОТПУНЕ ИМУНИЗАЦИЈЕ ДЕЦЕ ДОЛАЗИ НА НАПЛАТУ

У СРБИЈУ се враћају искорењене и готово заборављене болести, а то је последица смањеног обухвата деце обавезном вакцинацијом. После 15 година, поново имамо пертусис, односно велики кашаљ!

од Паланка данас
0 Коментар

У Универзитетској дечјој клиници у „Тиршовој“, како је рекла др Снежана Рсовац, специјалиста педијатрије и дечје плумологије у овој установи, за три недеље имали су пет случајева великог кашља, а и др Оливера Остојић, начелница Дечје клинике Клиничко-болничког центра „Др Драгиша Мишовић“, каже да је у овој установи било хоспитализовано двоје деце са истим проблемом.Остојићева је рекла да јесте мало необично што се у последње време појављују случајеви пертусиса или великог кашља, најчешће код мале деце, невакцинисане или недовољно вакцинисане.

Да нам због одбијања вакцинације или непотпуне имунизације деце прети повратак већ искорењених болести, педијатри упозоравају годинама, а сад се то и у пракси обистињује. И, није изненађење јер смо по обухвату вакцином (DТaP-IPV-Hib), против дифтерије, тетануса, великог кашља, дечје парализе и обољења изазваних хемофилусом инфуленце тип б, испод бедема који колективно штити од нове заразе, а то је 95 одсто вакцинисаних.

Према подацима Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ у 2021. години планирана имунизација овом вакцином спроведена је са обухватом од 90,8 одсто: циљани обухват деце у првој години живота од 95 одсто постигнут је само у четири округа, а испод 90 одсто је био у девет округа. У другој години, у оквиру ревакцинације, ову петовалентну комбиновану вакцину – „пентаксим“, примило је 82,3 одсто малишана.

– Мислили смо да је пре петнаест година та болест искорењена и требало би да буде јер постоји потпуно ефикасна вакцина која иде у обавезан календар вакцинације и вакцинише се у три дозе од другог месеца живота до шестог и ревакцинација након годину дана – рекла је др Остојићева.

Прва фаза великог кашља личи на сваку респираторну инфекцију, најчешће нема повишене температуре. Друга фаза је, како каже др Остојић, најтежа – то је фаза зацењивања и да она најдуже траје, чак и до два месеца, у којој дете има салве напада кашља са зацењивањем, плављењем, губитком даха и која може да се закомпликује са респираторним компликацијама упале плућа.

– Потом иде фаза опоравка која траје од 10 до 15 дана и тако се завршава велики кашаљ који се у народу зове и сто дана кашља – рекла је др Остојић.

Докторка Рсовац навела је да ове болести није уопште било док је вакцинација спровођена редовно:

– Ми 15 година нисмо имали ниједан случај пертусиса, док смо имали велике обухвате вакцинације. У последњих месец дана имамо пораст пертусиса. То су форме које смо задржали у болници, иако нису у тешком облику – рекла је др Рсовац.Новости

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept