Početna » Poverenica za ravnopravnost: Zabrana inkluzivnog jezika nedopustiva

Poverenica za ravnopravnost: Zabrana inkluzivnog jezika nedopustiva

од Паланка данас
0 Коментар

Savezna agencija za borbu protiv diskriminacije (ADS) upozorila je nemačke pokrajine da ne zabranjuju upotrebu rodno ravnopravnog i inkluzivnog jezika.


„Zabranjivati ljudima da koriste inkluzivan jezik je korak nazad u prošli vek“, rekla je savezna poverenica za borbu protiv diskriminacije Ferda Ataman. Takvih zabrana, dodala je, ne sme biti i rasprave na tu temu su besmislene.

Neke nemačke pokrajine, među njima Bavarska, Saksonija, Saksonija-Anhalt, Hesen i Šlezvig-Holštajn su u prethodnim mesecima zabranile ili nameravaju da zabrane upotrebu rodno ravnopravnog jezika u školama, na univerzitetima ili u javnoj upravi.

Takozvane džender zabrane su ustavno problematične i vode borbi kultura preko leđa manjina, rekla je Ferda Ataman.

Shodno tome, postoji, između ostalog, rizik od kršenja zabrane rodne diskriminacije i opštih ličnih prava kroz zabranu rodno odgovarajućeg jezika.

Zabrana na univerzitetima bi ometala akademsku slobodu, a u školama može da naruši slobodu izražavanja nastavnika i učenika i njihovu opštu slobodu delovanja.


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept