Početna » ПРАВА НЕЗАПОСЛЕНИХ: КОЈИ УСЛОВИ ТРЕБА ДА СЕ ИСПУНЕ ЗА НОВЧАНУ НАДОКНАДУ

ПРАВА НЕЗАПОСЛЕНИХ: КОЈИ УСЛОВИ ТРЕБА ДА СЕ ИСПУНЕ ЗА НОВЧАНУ НАДОКНАДУ

од Паланка данас
0 Коментар

Поред права из здравственог осигурања и пензијско-инвалидског осигурања, права која се остварују за случај незапослености спадају у права из социјалног осигурања. Радно ангажована лица, укључујући запослене, предузетнике и лица која обављају послове по уговору, обавезно су осигурана по прописима о здравственом осигурању, пензијском и инвалидском осигурању, као и за случај незапослености.Ови облици обавезног социјалног осигурања омогућавају право на новчану накнаду, здравствено осигурање и пензијско-инвалидско осигурање за време трајања новчане накнаде.

Да би лице које се налази на евиденцији незапослених имало право на новчану надокнаду услед прекида радног односа, потребно је да је претходно било запослено најмање 12 месеци непрекидно или 12 месеци са прекидима у последњих 18 месеци. Чак и кратки прекиди осигурања који трају мање од 30 дана сматрају се непрекидним осигурањем.

Важно је напоменути да право на новчану надокнаду не припада сваком лицу које остане без посла. Ово право се остварује након престанка обављања пробног рада, привремених и повремених послова, престанка радног односа на одређено време, престанка радног односа због престанка рада послодавца (у случају стечаја или ликвидације), као и код отказа од стране послодавца из два разлога – техничког вишка и због недовољних резултата рада или недостатка потребних знања и способности за обављање послова.

Поред престанка радног односа на описани начин, право на новчану надокнаду за случај незапослености остварује се и након престанка обавезног осигурања због престанка функције (изабрана, именована и постављена лица) и по основу преноса оснивачких права, односно права члана привредног друштва.

Новчана надокнада припада незапосленом лицу од првог дана престанка осигурања, ако се у року од 30 дана од дана престанка радног односа или престанка неког другог вида радног ангажовања поднесе захтев Националној служби за запошљавање. Ако је захтев поднет у предвиђеном року, исплаћује се пун износ накнаде у складу са законом, почевши од првог дана престанка осигурања.

Уколико незапослени поднесе захтев након истека рока од 30 дана од престанка радног односа или престанка осигурања, новчана надокнада се исплаћује од дана подношења захтева за преостало време.

Трајање права на новчану надокнаду зависи од стажа осигурања:

  • 3 месеца за стаж осигурања од 1 до 5 година
  • 6 месеци за стаж осигурања од 5 до 15 година
  • 9 месеци за стаж осигурања од 15 до 25 година
  • 12 месеци за стаж осигурања дужи од 25 година

Годину стажа осигурања чини навршених 12 месеци током којих је обвезник доприноса био обавезно осигуран.

Изузетно од наведеног, незапосленом се исплаћује новчана надокнада у трајању од 24 месеца ако му недостаје до две године до испуњавања услова за пензију. Услов за остваривање права на пензију по основу стажа осигурања незапослени доказује актом Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање.

Месечни износ новчане надокнаде рачуна се као производ дневне новчане накнаде и броја календарских дана у месецу за који се остварује право. Право на надокнаду може се продужити у одређеним условима за време привремене спречености за рад, али не дуже од 30 дана. Kорисник новчане надокнаде има право на здравствено, пензијско и инвалидско осигурање током трајања права на новчану надокнаду.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept