Početna » ПРЕД ПОЧЕТАK БОЖИЋНОГ ПОСТА 1 ПРАВИЛО МОРА ДА СЕ ИСПОШТУЈЕ! Обичај је ЈАKО СТРОГ и никако не сме да се ПРЕKРШИ

ПРЕД ПОЧЕТАK БОЖИЋНОГ ПОСТА 1 ПРАВИЛО МОРА ДА СЕ ИСПОШТУЈЕ! Обичај је ЈАKО СТРОГ и никако не сме да се ПРЕKРШИ

Пост подразумева уздржавање од мрсне хране и алкохола на извесно време и то је теленсни пост, али подразумева и уздржавање од лоших мисли, жеља и дела и то је духовни пост

од Паланка данас
0 Коментар

Божићни пост, који траје 40 дана, од 28. новембра до 6. јануара, прате обичаји којих се православни верници придржавају. Тичу се избора јела и пића, али и понашања и склада између духа и тела.
Пост подразумева уздржавање од мрсне хране и алкохола на извесно време и то је теленсни пост, али подразумева и уздржавање од лоших мисли, жеља и дела и то је духовни пост.

Храна

Што се тиче Божићног поста, који је мање стриктан од Ускршњег, правило каже да се у току целог овог поста не једу месо ни јаја. Уље и вино су дозвољени свим данима осим среде и петка који се посте на води. Риба се једе сваке суботе и недеље, као и на Ваведење Пресвете Богородице, чак и ако празник падне у среду или петак, пишу на сајту Српске православне цркве.

Последње недеље Божићног поста пости се строже, без рибе, а по могућству на води. Такође, на Бадњи дан се не употребљава ни уље ни вино, већ се обавезно пости на води.

Поред посних правила која је одредила Црква, могуће је и да свештеник вернику ублажи пост, посебно у слаучајевима старости, болести, код деце, трудница…

Веровања и обичаји

Раније је посебан чин везан за пост било одмашћивање посуђа, које се вршило на празник Покладе, 27. новембра. Домаћице су у велики казан пун вреле воде стављале посуђе у којима су се јела спремала на свињској масти, а онда додавале пепео који је чистио масноћу. Тако би се посуђе и прибор за јело, међу којима су биле и дрвене кашике и земљане чиније и лонци, у потпуности очистили и користили за време поста, пишу на порталу Агроклуб.

Такође, веровање каже да су Божићне покладе, које се обележавају 27. новембра, пред почетак поста, дан за праштање и весеље.

Тада је пожељно помирити се са свима са којима смо се посвађали како бисмо пост започели „очишћени“. Овај празник карактеришу и маскиране поворке, најчешће младића, који пролазе улицама, певају, звоне и праве буку како би одагнали зле силе. Маскиране поворке тзв. мачкаре сељани дарују месом, сланином, колачима… Пале се велике обредне ватре које се ритуално прескачу или се око њих игра коло, у инат злу, пишу на сајту Опанак.рс.

Покладе се испраћају богатом гозбом јер од 28. новембра почиње Божићни пост, које се завршава на божићно јутро.


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept