Početna » ПРИЈАВА ЗА УЧЕНИЧКЕ КРЕДИТЕ И СТИПЕНДИЈЕ ОД 1. ДО 30. СЕПТЕМБРА

ПРИЈАВА ЗА УЧЕНИЧКЕ КРЕДИТЕ И СТИПЕНДИЈЕ ОД 1. ДО 30. СЕПТЕМБРА

од Паланка данас
0 Коментар

Министарство просвете је у циљу подстицања најбољих ђака и студената да наставе школовање са високом постигнућима, расписало конкурсе за стипендирање и кредитирање ученика средњих школа и студената високолских установа у наредној школској, односно академској години.Kонкурси су расписани за добијање ученичких кредита, ученичких стипендија, студентских кредита, студентских стипендија, за стипендирање изузетно надарених ученика и студената, као и за стипендирање студената који се образују за недостајућа занимања у области просвете.

У оквиру општег конкурса за ученичке и студентске стипендије и кредите, расписан је и конкурс за стипендирање и кредитирање ученика и студената из осетљивих друштвених група – ученици без родитељског старања, из једнородитељске породице, припадници ромске националне мањине, ученици са инвалидитетом, ученици са хроничним болестима, ученици чији су родители нестали или су киднаповани на територији Kосова и Метохије и на територији република бивше СФРЈ, избеглице и расељени ученици, повратници по споразуму о реадмисији и депортовани ученици.

Пријаве на конкурс за ученике су од 1. до 30. септембра, а за студенте од 3. до 31. октобра. Октобарски рок важи и за конкурисање ученика који спадају у категорију изузетно надарених.

Министарство просвете је најавило да ће наредне школске године повећати износе ученичких кредита и стипендија, што ће пратити поскупљење смештаја и исхране у ученичким и студентским домовима.Тако ће месечна рата ученичког кредита и стипендије бити око 8.000 динара, уместо садашњих 5.400 динара, док ће студентски кредити и стипендије са 8.400 динара скочити на око 13.000 динара.

Тачан износ кредита и стипендија биће познат у децембру, имајући у виду да је исплата прве рате ученичких кредита и стипендија у другој половини децембра, а прве рате студентских кредита и стипендија у јануару 2023. године.

Број ученичких и студентских кредита и стипендија утврђује се према расположивим средствима у буџету Републике Србије за одговарајућу годину, кажу у Министарству просвете.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept