Početna » ПРОБАЈТЕ И ВИ Апликацију за обрачун будуће пензије користило 40.000 грађана

ПРОБАЈТЕ И ВИ Апликацију за обрачун будуће пензије користило 40.000 грађана

За месец и по дана, колико постоји могућност коришћења веб портала е калкулатор, уз помоћ кога грађани могу да провере да ли су им уплаћивани доприноси и израчунају висину будуће пензије, овај сервис је према речима директора Сектора за остваривање права из пензијско инвалидског осигурања Фонда ПИО Владимира Станковића користило око 40.000 грађана.

Станковић је за Танјуг прецизирао да би грађани требало да знају да апликација омогућава израчунавање износа пензије само за оне осигуранике који у тој години испуњавају услове за пензионисање, као и да се обрачун пензије може радити једино  уколико је у бази евиденције Фонда ПИО регистровано најмање 75 одсто података у односу на период рада код свих послодаваца.„Грађани који приликом коришћења апликације имају недоумице, пре свега око података и како се обрачунава износ пензије, могу нама у Фонду ПИО поставити питања, што они и раде. До сада смо добили око 2.000 питања и ми на њих одговарамо“, рекао је он.

Додао је да су се питања најчешће односила на конкретан стаж у конкретној години, зашто стаж није регистрован, зашто је стаж мањи него што су они мислили да јесте а често питање је и зашто се не обрачунава 1993. година.

Према његовим речима, пошто апликација пружа нову могућност а то је обрачун износа будуће пензије, грађани за сада највише користе баш ту могућност.

„За кориснике је важно да знају да се износ пензије може израчунавати за старосну пензију, за превремену старосну пензију и за инвалидску пензију али не и за породичну. Апликација за ову врсту пензије омогућава само приказ услова за њено остваривање“, навео је Станковић.

Указао је да би грађани требало да знају да су износи будућих пензија које израчунају коришћењем е калкулатора, информативног карактера а да се тачна сума добија решењем које ради Фонд ПИО.

Када је реч о примедбама дела корисника да није лако проћи процедуру коју портал тражи и да она захтева прилично информатичко знање Станковић је рекао да се разлози за то налазе у чињеници да је реч о личним подацима и да они треба да се сачувају.

„Зато постоји један предуслов који мора да се испуни да би се уопште апликација могла користити, а он подразумева да систем провери идентитет лица које корисити апликацију. Постоје два начина на која се апликација може користити а то је преко портала е Управе који подразумева регистрацију преко сервиса е грађанин или постојање квалификованог електронског сертификата који може да буде у форми личне карте са чипом или сертификата издатог од стране сертификационог тела Србије“, рекао је он.

Навео је да би апликација у наредном периоду требало да буде унапређена пре свега тако да се обрачун будуће пензије који би био информативног карактера омогући не само у односу на годину у којој се одлази у пензију, већ и за будуће године.

Потенцијалним корисницима ове апликације препоручио је да се са информацијама око њеног коришћења прво упознају преко сајта Фонда ПИО, где могу да се информишу под којим условима она ради и пружа информације корисницима.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept