Početna » ПРОЛЕЋНИ РАДОВИ У ВРТУ

ПРОЛЕЋНИ РАДОВИ У ВРТУ

Ово је месец када треба обавити чишћење врта. Добро је време да се изврши пролећно грабуљање травњака, како би се уклонило лишће и остали отпатци који су заостали после отапања снега.Биљке које су се искривиле под налетима ветра или од тежине снега треба исправити и привезати.

од Паланка данас
0 Коментар

Уколико наступи топло време, и трава почне да расте, травњак можете косити, али сечива на косачици подигните за 0,5 цм више него иначе. Kада прође опасност од мразева, али пре почетка вегетације можете посадити саднице дрвећа и жбуња које нисте посадили у јесен. Садња се врши на истој дубини на којој су саднице биле засађене у расаднику, а приликом садње можете их прихранити прегорелим стајњаком.Уколико се на неким местима појави коров, треба га одмах уклонити, јер је лакше изборити се са њим на почетку вегетације. Леје са луковичастим цвећем које су посађене у јесен, би требало пођубрити минералним ђубривом у танком слоју, како би се луковице лепо развиле. Руже сада можемо одгрнути, окопати и орезати. Оне се морају редовно орезивати како би сваке године обилно цветале, у супротном, изгледаће као запуштени зелени жбун са врло мало цветова.  Главне гране скратити тако да остане 25 цм. Бочне гране скратити тако да остане око 3-5 окаца
(пупољака) у зависности да ли хоћемо гушћи или ређи жбун. Треба водити рачуна на коју страну је окренут последњи пупољак испод реза како би жбун руже имао што правилнији облик. Важно је, у току вегетације, редовно уклањати дивљаке (гране које избијају испод калема) како ружа не би губила снагу. Уколико у јесен нисте орезали Цорнус и врбе,због декоративности њихових грана током зиме, сада то можете учинити.

Пресађивање је неопходна мера неге собних биљака, и врши се како би им се омогућио неометан развој. Најповољније време за пресађивање биљака је управо сада, пред почетак интензивне вегетације, тј. пред завршетак периода мировања.
Да би се пресађивање обавило брзо и успешно, потребно је претходно извршити следеће припреме:
-припремити претходно одговарајући супстрат, углавном је то мешавина свеже земље и песка.
-припремити материјал за дренирање саксија- у ову сврху може се користити изломљени цреп, парчићи старе изломљене теракот саксије,  крупнији шљунак итд.
-биљке које пресађујемо треба залити 2-3 сата пре пресађивања због тога што земља треба да буде умерено влажна како би се биљке лакше вадиле из саксије, и како би се земља што мање расипала
-нова саксија треба да буде 2-3цм већа од претходне
-теракот саксије треба пре употребе оставити потопљене у чистој млакој води један сат. После пресађивања треба добро залити биљку.
Уколико биљка није прерасла саксију, можете без пресађивања освежити земљу у саксији тако што ћете из саксије извадити површински слој испошћене земље (неколико цм), и заменити га новом свежом земљом.

Припремила: Славица Стојкић, дипл.инж.пољопривредеPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept