Početna » ПРОСВЕТАРИ НАЈАВИЛИ ШТРАЈК

ПРОСВЕТАРИ НАЈАВИЛИ ШТРАЈК

од Паланка данас
0 Коментар

Четири просветна синдиката саопштила су да ће запослени у свим основним и средњим школама и домовима почети штрајк 16. октобра, који ће трајати до испуњења захтева.
Они су истакли да су на састанку са представницима Владе поновљени захтеви репрезентативних синдиката за изједначавањем плата запослених у образовању са републичким просеком и повећање додатка за одељењске старешине.

Договор је да се у што краћем року репрезентативним синдикатима у образовању достави предлог документа Владе Србије, којим би се утврдила динамика испуњења захтева.

„По добијању тог документа, синдикати ће на својим органима и након консултација са чланством размотрити понуђено, од чега ће зависити реализација претходно донетих одлука“, навели су из синдиката.

Часови ће од 16. октобра бити скраћени на 30 минута.

Просветни радници захтевају да се плате запослених у образовању изједначе са просечном платом у Србији и да се изради стратегија за повећање у наредном периоду, да се повећа додатак одељењским старешинама, као и да се настави са радом на смањењу педагошке администрације у основним и средњим школама и домовима ученика у Србији.

Саопштење су потписали Унија синдиката просветних радника Србије, Синдикат образовања Србије, Просветни синдикат Независност и Синдикат радника у просвети Србије.

Председница Владе Србије Ана Брнабић најавила је, након састанка са представницима репрезентативних просветних синдиката, да ће Влада предложити Протокол којим ће се „исказати тежња за изједначавање почетне плате наставника са просечном платом у Србији до јануара 2025. године“.

Тај Протокол, како је навела Брнабић, предвидеће и повећање накнаде за разредне старешине.

Премијерка је навела да Влада „ради све како би се побољшао статус свих радника у просвети“ и додала да су се просветним радницима, са повећањем планираним за јануар 2024. године, плате подигле за 31 одсто, што је повећало буџет Србије за просвету за 58 милијарди динара.

Брнабић је казала да су ванредна повећања од 5,5 одсто од 1. октобра, односно 10 одсто од 1. јануара 2024. године одлуке које је Влада Србије „донела сама, а не као последица некаквих притисака“.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept