Početna » Просветари: Стање у школама горе него што је било, институције игноришу проблеме

Просветари: Стање у школама горе него што је било, институције игноришу проблеме

Стање у школама и друштву, горе је него што је било до пре годину дана, а институције игноришу све проблеме који постоје у просвети.

од Паланка данас
0 Коментар

То је оцењено данас на представљењу препорука и смерница за смањење насиља у школама и друштву.
Грађански савет за ванредне и кризне ситуације, основан у оквиру Друштва за одрживу будућност „Кораци“, представио је документ унапређене верзије смерница и препорука, како би се пружила подршка школама након догађаја у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду и селима Дубона и Орашје који су се догодили почетком маја прошле године.

Основни циљ тог документа је да се на основу досадашњих анализа реаговања на насиље у школама у Србији, изнесе предлоге који би значајно утицали на смањење различитих облика насиља у школама и друштву.

Председник Друштва за одрживу будућност „Кораци“ Марко Ољача рекао је у просторијама Синдиката „Независност“ да је први документ са смерницама представљен 17. маја прошле године, а да се од тада није променило ништа.

Према његовим речима, одабрали су школе, јер се одатле сви проблеми преливају на остале сфере друштва, а да би се дошло до смањења насиља, мора да се промени укупна атмосфера у друштву.

Ољача је казао да „Кораци“ од Министарства просвете траже укидање Правилника о обављању друштвено корисног рада који за промовисање и успостављање социјално пожељног понашања као механизам предвиђа казне и санкције.

Ван снаге потребно је ставити и вратити на дораду Правилник о Протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање, јер су, како је Ољача навео, прописане процедуре за одговор на насиље недовољне и неадекватне, док је превенција у правлинку изостала.

Професорка психологије на Филозофском факултету у Београду Тамара Џамоња Игњатовић оценила је да је потребно предузети кадровско јачање у свим релевантним системима како би се активности усмерене на унапређење менталног здравља деце и младих заиста спровеле.

Како је казала, неопходно је обезбедити индивидулану психолошку подршку деци и њиховим породицама, али је важно и увести теме о значају и унапређењу менталног здравља у школске системе.

У оквиру докомента, једне од смерница су и повећање броја Развојних саветовалишта и Психолошких саветовалишта у оквиру домова здравља, као и обезбеђивање несметаног рада новооснованог Центра за ментално здравље.

Професор психологије на Филозофском факултету у Београду Александар Бауцал оценио је да је атмосфера у образовном сисему и школама јако лоша, да ученици у њих долазе без неких посебних интересовања осим да се друже, док наставници долазе са бригом ста ће им се десити тог дана.

Како је казао, на друштвеном нивоу постоји растућа култура насиља, што се видело и на конститутивној седници Скупштине Србије.

Додао је да ако људи у Скупштини систематски практикују насиље у међусобним односима, онда се то шири и на цело друштво.

Бауцал је рекао и да обрзовни систем који је централизован не може да реши проблем, већ да може да донесе неки протокол, али је њега потребно адекватно и применити.

За побољшање стања у школама, предложио је деполитизацију избора директора, те да главну улогу у његовом избору треба да имају школска заједница, како би директори школа стварно били истински лидери у тој заједници. Бауцал је још рекао да у образовном систему министар просвете не треба да има главну улогу, већ да је потребно обрнути пирамиду моћи у образовању.

БетаPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept