Početna » РХМЗ ОБЈАВИО НАЈДЕТАЉНИЈУ СЕЗОНСКУ ПРОГНОЗУ ОД АПРИЛА ДО СЕПТЕМБРА 2024. ГОДИНЕ: Ево какво нас лето чека!

РХМЗ ОБЈАВИО НАЈДЕТАЉНИЈУ СЕЗОНСКУ ПРОГНОЗУ ОД АПРИЛА ДО СЕПТЕМБРА 2024. ГОДИНЕ: Ево какво нас лето чека!

РХМЗ објавио количину падавина и температуре од априла до ептембра ове године

од Паланка данас
0 Коментар

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) објавио је сезонску прогнозу до септембра ове године у којој се наводи да ће летњи месеци у Србији бити просечно топлији.


Наиме, према њиховој прогнози април ће бити топлији и просечно влажан где се у првој половини месеца очекује појава слабог или умереног јутарњег мраза.

– Средња минимална температура ваздуха у априлу имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност бити виша за 0.5ºС до 1.5ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност априлске средње минималне температуре ваздуха око 10.6ºС. Средња максимална температура ваздуха у априлу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за 1.0ºС до 2.0ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током априла биће око 19.7ºС – наводи РХМЗ и додаје:

– У већем делу Србије месечна сума падавина током априла биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 2 мм вишим у односу на вишегодишњи просек, а у Војводини ће бити изнад вишегодишњег просека са вредностима за 5 мм до 10 мм изнад вишегодишњег просека. У Београду и широј околини априлска сума падавина износиће око 55 мм.

МАЈ

У већем делу Србије топлији и просечно влажан, а у Војводини и Мачви просечно топао и просечно влажан мај. Мајске кише.

– У већем делу Србије средња минимална температура ваздуха у мају имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност бити виша за 0.5ºС до 1.0ºС у односу на вишегодишњи просек, а у Војводини и Мачви биће у границама вишегодишњег просека, са просечном вредношћу око 0.3ºС вишом у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност мајске средње минималне температуре ваздуха око 13.3ºС.

У већем делу Србије средња максимална температура ваздуха у мају имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност бити виша за 0.5ºС до 1.0ºС у односу на вишегодишњи просек, а у Војводини и Мачви биће у границама вишегодишњег просека, са просечном вредношћу око 0.2ºС вишом у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током маја биће око 24.0ºС. Месечна сума падавина током маја ће се задржавати у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око 2 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини мајска сума падавина износиће око 57 мм.

Топлији и просечно влажан јун

– Средња минимална температура ваздуха у јуну биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.6ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност јунске средње минималне температуре ваздуха око 16.9ºС. Средња максимална температура ваздуха у јуну биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0.6ºС у односу на вишегодишњи – наводи РХМЗ и додаје:

– У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јуна биће око 27.5ºС. Месечна сума падавина током јуна биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око 5 мм нижом у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини јунска сума падавина износиће око 56 мм.

Појава топлотних таласа у јулу

– Средња минимална температура ваздуха у јулу биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност бити виша за 1.0ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност јулске средње минималне температуре ваздуха око 19.0ºС. Средња максимална температура ваздуха у јулу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 1.0ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јула биће око 30.0ºС. Средња месечна сума падавина током јула биће испод вишегодишњег просека са вредностима у просеку око 10 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини јулска сума падавина износиће око 24 мм.

Топлији и просечно влажан август

– Средња минимална температура ваздуха у августу биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.6ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност августовске средње минималне температуре ваздуха око 18.5ºС. Средња максимална температура ваздуха у августу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0.7ºС у односу на вишегодишњи. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током августа биће око 30.2ºС. Месечна сума падавина током августа биће у границама вишегодишњег просека са вредностима око 5 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини августовска сума падавина износиће око 49 мм – најављује РХМЗ.

СЕПТЕМБАР

РХМЗ наводи и да ће септембар бити топлији и просечно сув са наставком касног лета у првој половини месеца.

– Средња минимална температура ваздуха у септембру биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.7ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност септембарске средње минималне температуре ваздуха око 13.7ºС. Средња максимална температура ваздуха у септембру биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0.7ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током септембра биће око 23.4ºС. Средња месечна сума падавина током септембра биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око 5 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини септембарска сума падавина износиће око 43 мм.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept