Početna » РИК: 16. АПРИЛА СЕ ПОНАВЉА ГЛАСАЊЕ НА 55 БИРАЧКИХ МЕСТА

РИК: 16. АПРИЛА СЕ ПОНАВЉА ГЛАСАЊЕ НА 55 БИРАЧКИХ МЕСТА

Републичка изборна комисија вечерас је саопштила да ће 16. априла избори бити поновљени на 55 бирачких места због тога што се на некима не могу утврдити резултати гласања, док су на другим поништено глаcaње на изборима одржаним 3. априла.

Гласање ће бити поновљено на председничким изборима на 21. гласачком месту, док ће гласање за народне посланике бити поновљено на 43 бирачка места, одлучено је вечерас на две одвојене седнице РИК-а.

Постоје места где ће се поновљено гласање поклопити и за председника и за парламент.

Такво је на пример бирачко место 11 у општини Аранђеловац, у општини Власотинце гласачко место под бројем 27, Краљево под бројем 81 или Трстеник под бројем 34.

Избори за председника се понављају на 12 места где су надлежне комисије констатовале да се резултати гласања одржаног 3. априла не могу утврдити.

То су по једно гласачко место у Апатину, Аранђеловцу, Власотинцу, Прешеву и Зајечару, по два у Ваљеву и Краљеву и три у Нишу.

Понавља се гласање на изборима за председника и у другој групи на местима где је решењем надлажних поништено гласање, а то су: једно у Бабушници, једно у Барајеву, једно у Ваљеву, једно у Власотинцу, једно у Мајданпеку, једно у Пожаревцу, једно у Петровцу на Млави и два у Трстенику.

Председник РИК Владимир Димитријевић прецизирао је да и када је реч о понављању избора за народне посланике, постоје две групе решења – прво се односи на 30 бирачких места где ће бити поновљено гласање јер је констатовано да се резулати не могу утврдити, а друго на 13 места где је понишено гласање.

Димитријевић је рекао да се у првој групу гласање понавља у Београду на два бирачка места, у Барајеву и на општини Палилула, на пет у Ваљеву, на по три у Неготину и Трстенику, по једном у Аранђеловцу, Бабушници, Великој Плани, Голупцу, Косјерићу, Црној Трави, Крагујевцу, Краљеву, Мајданеку, Панчеву, Петровцу на Млави, Прешеву, Пријепољу, Сокобањи, Сврљигу и на два у Власотницу.

Гласање ће такође бити поновљено 16. априла и на бирачким местима на којима је решењима надлежних локалних изборних комисија поништено гласање, а међу тих 13 места три су у Ваљеву, два у Трстенику, по једно је у Бабушници, Барајеву, Звездари, Великој Плани, Власотинцу, Лапову, Петровцу на Млави, Пожаревцу.

Како се чуло на седницама РИК-а, за понављање гласања разлози су између осталих ти да на на неким бирачким местима није било запсиника о раду бирачког одобра или да га нису потписала најмање три члана одбора, да постоје грубе рачунске грешке, на неким местима није било контролног листа или није адекватно потписан, а десило се да на једном месту нико није потписао записник, што је према речима Димитријевића на нивоу статистичке грешке.

РИК је усвојила решење о исправљању записника о раду бирачког одбора на споровођењу гласања за избор народних посланика на бирачком месту број седам у Амбасади Србије у Сарајеву.

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept