Početna » РИК УСВОЈИО КОНАЧНЕ РЕЗУЛТАТЕ ЗА ЧЛАНОВЕ САВЕТА МАЊИНА

РИК УСВОЈИО КОНАЧНЕ РЕЗУЛТАТЕ ЗА ЧЛАНОВЕ САВЕТА МАЊИНА

Републичка изборна комисија усвојила је извештај о коначним резултатима избора за чланове националног савета националних мањина.

од Паланка данас
0 Коментар

РИК расподељује мандате применом система највећег количника, а резултати избора се односе на чланове савета којих су бирани на непосредним изборима 13. новембра.

За чланове националног савета албанске националне мањине Демократска партија Нагиб Арифи добила је 12,73 одсто гласова и освојила два мандата, док је Партија за демократско деловање добила 30,02 одсто подршке бирача са освојених пет мандата. Покрет за демократски прогрес освојио је 16,54 процента, односно два мандата, а Алтернатива за промене 27, 63 одсто, односно пет мандата, док је Демократској партији Албанаца припао један мандат на освојених 7,46 одсто.

За чланове националног савета ашкалијске националне мањине победу је однела листа „За напредак Ашкалија“ са освојених 35,94 одсто подршке, односно шест мандата, иза које следе „Ашкалије заједно“ са 25, 79 процента подршке, односно четири мандата, док је листа „Заједно“ освојила два, а листа „За победу Ашкалија“ три мандата.

Листа „То смо ми“ за чланове националног савета бугарске националне мањине добила је 62, 08 одсто подршке бирача, односно 13 мандата, Група бирача „Корени“ пет мандата, а листа „За Бугаре у Србији“ са 9, 55 одсто подршке изашлих бирача освојила је један мандат.

„Буњевци за Суботицу и права заједно“ добили су 17, 8 одсто односно три мандата за чланове савета ове националне мањине, док су „Сложно за Буњевце“ освојили 74, 22 одсто подршке, односно 15 мандата.

Листа „Сви у једном колу“ освојила је 6, 07 одсто подршке, односно један мандат.

„Србија за Влахе заједно можемо све“ добила је 99, 54 одсто, односно 23 мандата, а са једном листом на изборе је изашла и грчка национална мањина „Грци заједно“ која је добила подршку 99, 64 одсто бирача, односно 15 мандата.

Египатска национална мањина највеће поверење дала је листи „Да се зна“ која је на основу 69, 12 одсто подршке добила 11 мандата, док је листа „Пирамида“ имала 15,32 одсто и два мандата, колико је освојила и листа „Еснаф“.

За чланове савета Мађарске националне мањине листи „Мађарска слога“ која је добила 95,90 одсто гласова бирача, додељено је 35 мандата.

Листа „Подунавски Немци“ за чланове савета немачке националне мањине освојила је 98,97 одсто подршке, односно 15 мандата, а исто толико освојила је и листа пољске националне мањине „Срцем за Пољаке“ која је добила 90,83 одсто подршке.

Ромска национална мањина дала је највећу подршку листи „Србија за Роме“ која је добила 95,55 одсто гласова односно 34 мандата, док је листа „За јединство Рома Србије“ освојила један мандат.

На изборима за чланове савета румунске националне мањине победу је однела листа „Румуни заједно“ са 81,12 одсто гласова и 19 мандата, док је листа „Румуни за Румуне“ добила четири мандата.

За чланове савета руске националне мањине „Руска странка“ добила је 15.32 , односно два мандата, „Руси у Србији“ добили су девет мандата, „Уједињени Руси Србије“ три, „Ми смо Руси“, један мандат, а листа „Један две државе“ остала је без мандата.

Русинска национална мањина највеће поверење дала је листи „Русини заједно“ која је освојила 46, 59 одсто подршке, односно 10 мандата. „Заједно за Војводину“ добила је два мандата, као и листа „Русинска будућност“, а толико је добила и листа „За Русине“, док је листа „Матица за Русине у Србији“ освојила три мандата.

Словачка национална мањина највећу подршку дала је листи „И наслеђе и будућност“ која је освојила 39, 86 одсто, односно 12 мандата, док је листа „Словаци заједно“, добила седам, а листа „Матица словачка у Србији“ 10 мандата.

„Словенци заједно“ учествовали су на изборима са једном листом која је добила 98,73 одсто, односно 15 мандата.

Украјинска национална мањина наступала је на изборима са листом „Сењук“ која је добила 76, 27 одсто подршке, односно 12 мандата, док је „Лонека Сремска Митровица“ освојила три мандата.

На изборима за чланове савета чешке националне мањине листа „Чеси“ освојила је 50, 98 одсто подршке и добила осам мандата, док је листа „Чеси Србије“ добила седам, са освојених 47, 58 одсто.

На изборима за чланове савете националних мањина учествовало је 19 листа које су биране на непосредним изборима и четири које су биране путем електорске скупштине и за које су резултати саопштени раније.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept