Početna » САДА ЈЕ ТРАПАВА СЕДМИЦА И ДАНАС НЕ ТРЕБА ПОСТИТИ ИАКО ЈЕ ПЕТАК: У години их има неколико, ово је ДЕТАЉАН КАЛЕНДАР!

САДА ЈЕ ТРАПАВА СЕДМИЦА И ДАНАС НЕ ТРЕБА ПОСТИТИ ИАКО ЈЕ ПЕТАК: У години их има неколико, ово је ДЕТАЉАН КАЛЕНДАР!

Трапаве седмице су периоди у које Црква разрешава употребу свих врста хране, чак и средом и петком

од Паланка данас
0 Коментар

Иако је петак, данас по правилу православни верници не би требало да посте. Исто правило важило је и усреду, а разлог је то што је тренутно трапава седмица.Трапаве седмице су периоди у које Црква разрешава употребу свих врста хране, чак и средом и петком. На тај начин се изражава празнични карактер ових периода који обавезно следе великим празницима.

Ове периоде можемо поделити у четири дела: Дванаестодневница, Светла седмица, Духовска седмица, Педесетнице и прве три седмице Триода.

Дванаестодневница је период између два велика непокретна празника, између Божића и Богојављења. У све дане овог периода, осим, свакако, Крстовдана када се строго пости, дозвољена је употреба свих врста хране. Дакле, траје од 7. до 19. јануара.

Светла седмица је период који траје од Васкрса до Томине недеље. Цела ова седмица је празничног карактера. У ове дане је строго забрањен пост. Ове године траје од 5. до 12. маја.

Поред тога у целом периоду Педесетнице, дакле од Васкрса па до Духова забрањен је строги пост „на води“. Ипак среда и петак се не мрсе већ се у те дане може јести вино и уље, а у Среду Преполовљења и Среду Оданија Пасхе и риба. Ове године пада од 5. маја до 23. јуна.

Духовска седмица која траје од празника Духова (Педесетница) до Свих Светих и у те дане је дозвољена употреба свих врста јестива, чак и средом и петком због празничног духовданског карактера ове седмице. Траје од 23. до 30. јуна.

У периоде разрешења поста можемо условно да убројимо и прве три седмице Триода, дакле, три недеље пре почетка Великог Поста. У току ових седмица се постепено припремамо за Велики пост:

Прве седмице, седмице блуднога сина, имамо разрешење на сва јестива, чак и средом и петком. Ова седмица (о митару и фарисеју) у којој смо сада је трапава, што значи да не постимо у среду и петак на посрамљење фарисеју који се гордио тиме што пости два пута седмично. Ове године траје од 26. фебруара до 3. марта.

Друге седмице, месопусне седмице, мрсимо свим данима осим среде и петка када држимо пост „на води“. На крају ове друге недеље падају тзв. Месне покладе када престајемо да једемо месо и не употребљавамо га више све до Васкрса. Ове године траје од 4. до 10. марта.

Трећа седмица, сиропусна недеља, је исто тако припремног карактера и у те дане забрањено је једење меса. У току целе ове недеље можемо да једемо рибу, бели мрс и јаја и на дан уочи почетка Великог поста имамо Беле покладе, после чега почиње период поста. Ове године траје од 11. до 17. марта.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept