Početna » СЕЋАТЕ ЛИ СЕ НАЈХЛАДНИЈЕГ И НАЈТОПЛИЈЕГ БОЖИЋА У СРБИЈИ? Изненадићете се колика је температура била 2001. године

СЕЋАТЕ ЛИ СЕ НАЈХЛАДНИЈЕГ И НАЈТОПЛИЈЕГ БОЖИЋА У СРБИЈИ? Изненадићете се колика је температура била 2001. године

Ако се вратимо у прошлост, видећемо да су на Божић забележене и те какве временске осцилације

Овогодишњи Божић доноси Србији кишовито, али натпросечно топло време. Температуре се крећу око 10°Ц, тако да овогодишњи Божић неће бити нити један од најтоплијих, нити најхладнијих откад се врше мерења. У току вечери и ноћи очекује се захлађење и прелазак кише у снег, тако да се наредних дана очекује коначно време у складу са календаром, уз дневне температуре око 0°Ц и уз умерене и јаке јутарње мразеве.Просечна минимална јутарња температура у Србији у данима око Божића је од -5 до 0°Ц, а максимална дневна од 0 до 5°Ц, а за Београд од -1 ујутро до 3-4°Ц током дана.

Ако се вратимо у прошлост, видећемо да су на Божић забележене и те какве временске осцилације.

Не тако давне 2001. године, у Београду је забележен најтоплији Божић откад се врше мерења. Температура тог 7. јануара 2021. године износила је 21°Ц.

Али сада већ веома давне 1888. године, у Београду је забележен најхладнији Божић, уз температуру од -21°Ц.

Последњих година Божић има све топлије време и често протиче без снега. Последњих година Божићи су били веома благи, па чак и налик пролећним, уз температуре до 15-20°Ц и уз цветање воћа, али рекорд из 2001. године није забележен.

Ипак, на Божић 2017. године до Србије је продрла ледена ваздушна маса из Сибира. Све је било оковано снегом и ледом.

Температура ваздуха спустила се у ниже пределе и на -17°Ц, у Београду на -12°Ц, у Сјеници на -18°Ц, а на Копаонику на -24°Ц.

Само годину дана касније и веома топла ваздушна маса са севера Африке преко Медитерана донела је Србији и до пролећних 20°Ц.

Тај Божић, односно 7. јануар 2018. године био је за 30-40 степени топлији од претходног Божића 2017. године.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept