Početna » СЛАВСКИ БОН ТОН

СЛАВСКИ БОН ТОН

СЕЗОНА слава је увелико у јеку. Чекају нас славе све до Светог Николе 19. децембра

Уколико се будете придржавали ових ствари, домаћицу увредити нећете, домаћина ћете испоштовати, а радост унети у дом који посећујете поред сопства и добрих жеља. Уколико сте домаћин, људи који су Ваш дом одабрали како би прославили са Вама свеца којег поштујете ће бити примљени с великим поштовањем.

Било да се прославља само у кругу породице, с рођацима или пријатељима уз сечење славског колача, жито, свећу и икону светитеља, ваља испоштовати и нека неписана правила.

Позив за славу
Некада су се уочи славе гости обавезно позивали, и за то је био задужен неко од млађих укућана. Негде се на славу и није позивало, сматрало се да су гости увек добродошли, а одлазило се на славе по принципу узвраћања посете. Данас је позив гостију слободан избор домаћина, обично се зна круг људи који редовно једни другима иду на славе и сваке године заједно проводе тај свечани дан.

Поштовање домаћина
Гости ипак, према неписаном славском бонтону, треба да поштују домаћина, да се захвале на позиву, дођу тачно на време и уз добре жеље честитају дан свеца заштитника. После служења житом, гост треба да поздрави остале госте и седне на место за трпезом које је домаћин одредио. Најбоље би било да одложите мобилни телефон, а за столом не подижете глас и уздржите се од непримерених тема.

Поклони
Некада се на славу носило само воће, као симбол здравља и родне године, а данас се најчешће одлази с букетом цвећа за домаћицу и боцом пића за домаћина. Уместо аранжмана са цвећем и пићем, поклон могу бити и неке декоративне ситнице, попут свећњака, чинија или фигура, а нећете погрешити ни са корисним предметима попут посуђа. Изаберите чаше за вино или сет шоља за кафу. Нико не би требало да вам замери ни ако на славу дођете без поклона, као што се ни домаћину не замера ако славска трпеза није „царска“.

Дворење славе
У нашем народу сачуван је и обичај дворења славе. Домаћин, на дан славе, дочекује госте и не седа док свећа гори. То чини из поштовања према светитељу кога тога дана слави и који је главни гост у његовој кући. На услузи је гостима, расположен и љубазан и као и гости, не би требало да користи мобилни телефон.

Руже, хризантеме или орхидеје
Сваки цвет, али и његова боја имају своју симболику. Да ли треба поклонити букет или цвеће у саксији, вечита је дилема али и то ко домаћици уручује цвеће.

– Kод Срба слава значи скуп рођака и пријатеља, па гости добро познају домаћицу, тако да ће знати и какво цвеће она воли. Са цвећем у саксији нема грешке, јер је ово хладније време идеално за украшавање домова. Ипак, цвеће у саксији се не поклања непознатим особама, јер ви нисте сигурни колико особа има простора у стану, где би могла да држи ту биљку, а на крају и да ли уопште и воли саксијско цвеће.

Уколико се одлучите за букет, најбоље је да то буду руже, јер су оне традиционално цвеће. На другом месту су хризантеме, и то у жутој боји, јер оне симболишу злато, и на крају – орхидеје. У митологији орхидеје означавају цвеће које доноси срећу у кући и не морате да бринете о избору боје – каже познати београдски пејзажни архитекта, а преноси „Информер“.

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept