Početna » ШОK НА ИНСТАГРАМУ, ПРАВИМ ПАРАМА KУПУЈУ ЛАЖНЕ?!

ШОK НА ИНСТАГРАМУ, ПРАВИМ ПАРАМА KУПУЈУ ЛАЖНЕ?!

 За 80 правих добијеш 500 лажних евра, ево како функционише та превара

од Паланка данас
0 Коментар


На Инстаграму се појавио велики број објава у којима се рекламира продаја фалсификованог новца, уз е-маил адресу и број телефона, преварант и даље несметано обавља своје илегалне активности.

Свега ће се човек досетити, али да са правим парама купује лажне је можда и једна од глупљих идеја која је некоме могла пасти на памет.

Међутим, ова замисао, очигледно „ради посао“, јер када се узме у озбир да странице које се баве овом продајом постоје, сигурно је да ту има и озбиљног промета новца, до ког се долази овом, у неку руку, необичном преваром.

Наиме, недавно се на Редиту појавила дискусија, у оквиру које су корисници ове мреже разматрали постојање страница на Инстаграму, које се баве продајом фалсификованог новца, као и чињеницом да ове странице нико не „гаси“, што значи да их нико не пријављује, што даље може такође значити и да неко верује, да ће за одређену своту новца, моћи да купи много већу суму и да ће то проћи некажњено.
Трагом ове информације, Република се позабавила проналаском превараната који продају фалсификован новац и испоставило се да до њих уопште није тешко доћи, будући да своје услуге транспарентно нуде на Инстаграму, потпуно јавно делећи број телефона, као и е-маил адресу, уз помоћ којих се може ступити у контакт са продавцима.

Објаве које красе Инстаграм а баве се овом врстом рекламе заиста су раскошне, неколико стотина евра, па и хиљада евра шарени се на фотографијама и просто мами наивне кориснике ове друштвене мреже, да „алале“ свој прави новац, како би се домогли веће количине овог лажног.
– Лажни новац на продају. Ако желите да добијете 100% лажни новац који се не може открити на мрежи, онда сте на правом месту – наводи се испод сваке од бројних објава на којима се налазе бунтови евра.

Да је могуће са овим налозима ступити у контакт потврдио је и један корисник Редита.

– Наишао сам на две странице на Инстаграму које се наводно баве продајом фалсификованог новца за мање пара, ја сам се правио да сам заинтересован и добио сам од обе име и број телефона, хтео бих да их пријавим полицији и занима ме да ли имам за шта. Снимио сам читаву њихову страницу сваки пост коментар и све као и све поруке укључујући име и број телефона. Они типа продају 500€ фалсификованих за 80€ и кажу да мора да се плати унапред јер су имали разних случајева и шаљу ти поштом – објаснио је поменути корисник и онда повео дискусију на поменутој друштвеној мрежи.
Један од коментара на његову објаву, ресветлио је како је ова превара до сад пролазила некажњено:

– Да ти преведем: „Ми чекамо будале да се напецају и пошаљу нам паре. Ако нас неко пријави, тврдимо да је то зајебанција и никоме ништа не шаљемо. Не очекујемо да ће неко да нас тужи јер није добио фалсификовани новац.“
Недавно је, тачније пре месец дана, полиција ухапсила 10 особа због сумње да су преко друштвених мрежа превариле најмање 1.000 грађана и противправно присвојиле око 56 милиона динара.

Преваре на друштвеним мрежама су различите и јако заступљене, а у овом случају, радило се о великој своти новца, до које су преваранти дошли обећавајући „клијентима“ сигурне добитке на клађењу на фудбалске утакмице, а за узврат тражили да им уплате одређене суме новца како би им рекли на које утакмице да се кладе.

Потом су оштећенима, како се сумња, слали фалсификоване тикете једне кладионице са добитком од 8.000 евра, тражећи да им уплате додатних 620 евра, како би им проследили кодове за приступ добијеном новцу.

Ухапшени се терете да су нелегално стечен новац – око 56.110.000 динара, улагали у куповину станова, аутомобила и других вредности.
Приликом претреса станова и других просторија које осумњичени користе у Београду, Ваљеву и Лозници пронађено је и одузето више лаптопова и телефона, као и новац и возила за које се сумња да су прибављени извршењем кривичних дела.

Високотехнолошки криминал је комплексна ствар, а кривична дела која су њим обухваћена су разноврсна и обављају се посредством рачунара.

Свако кривично дело, па тако и кривична дела ВТK, можете пријавити у најближој полицијској станици. Вашу пријаву потом прослеђују Одељењу за сузбијање ВТK. Уколико желите, можете да одете и директно у Одељење за сузбијање високотехнолошког криминала, али морате да се запутите у Управу криминалистичке полиције, у Службу за борбу против организованог криминала (СБПОK). У оквиру СБПОK-а се налази Одељење за високотехнолошки криминал.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept