Početna » ШТА СЕ МЕЊА ПРИЛИКОМ УЛАСКА У ХРВАТСКУ ОД КАДА ЈЕ У ЕВРОЗОНИ?

ШТА СЕ МЕЊА ПРИЛИКОМ УЛАСКА У ХРВАТСКУ ОД КАДА ЈЕ У ЕВРОЗОНИ?

Хрватска је постала 20. чланица еврозоне, а од 1. јануара 2023. почео је период двоструког оптицаја који ће трајати 14 дана, односно до 14. јануара 2023. у 24 сата.

од Паланка данас
0 Коментар

У том периоду, у случају готовинских трансакција, осим евра, моћи ће се користити и кунска готовина као законско средство плаћања. Износи новца који се морају платити или обрачунати прерачунавају се по фиксном курсу конверзије који је постављен на нивоу од 1 евро = 7,53450 куна.

Улазак Хрватске у шенгенски простор обележен је симболичним уклањањем табле на граничном прелазу Брегана, подизањем рампе и зеленим светлом за слободан пролаз на месту некадашње граничне контроле, што ће од вечерас бити историја.

Ово не смете да носите преко границе

А ако планирате ускоро да путујете у иностранство, сигурно се питате шта (не) смете да носите преко границе и које су казне, колико паклица цигарета може бити у колима, да ли ћете бити кажњени ако у пртљажнику нађите две ролнице сира и „даску“ сланине, да ли је дозвољено пренети исту количину пива и вина, шта је са јаким алкохолним пићима…

Има ту неких нелогичности, из неких земаља можете увозити неограничено количине рибе, од других ни грам меса, нигде нећете имати проблема са слаткишима, али са храном за бебе хоћете. Управо због свих ових правила, којих има толико да их понекад није лако запамтити, доносимо самим цариницима списак свих ствари које можете, а што не морате унети у Хрватску, пише Вечерњи лист.

Прво, треба напоменути да се ова листа односи на увоз робе из земаља ван ЕУ, са изузетком Швајцарске, Исланда, Норвешке, Сан Марина, Андоре и Лихтенштајна. Дакле, за ове последње наведене земље важе иста правила као да превозите робу унутар ЕУ и нема ограничења.

За Фарска Острва и Гренланд важе још нека посебна правила. Укратко, ако увозите робу из трећих земаља (нпр. Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Албаније итд.), лимит за увоз робе не смије бити већи од 3.200 кн по особи у поморском и ваздушном превозу и 2.200 кн у свим осталим врстама превоза, односно 1.100 куна за путнике млађе од 15 година, без обзира на пријевозно средство којим путују.

Увоз дувана и алкохолних пића

Путници авионом у Хрватску могу донети нешто више дуванских производа од оних који путују другим видовима превоза. Они који путују авионом могу да понесу 200 цигара, 100 цигарилоса, 50 цигара и 250 грама дувана за пушење.

Људи који путују друмом или железницом могу да понесу 40 цигарета, 20 цигарилоса, 10 цигара и 50 грама дувана за пушење. Сви путници могу да понесу исту количину од 50 грама загрејаног дуванског производа, 10 милилитара е-течности и 50 грама тзв. нових дуванских производа из члана 94 став 2 Закона о акцизама.

Kада је реч о алкохолним пићима, иста правила важе за путовање друмским, ваздушним и поморским превозом – свако сме да унесе 16 литара пива, 4 литра вина и 2 литра алкохолних пића која имају мање од 22% алкохола, односно један литар јачег алкохолног пића . Ако желите да платите акцизу, могуће је, под условом да имате више од 17 година, да унесете 800 цигарета, 400 цигарилоса, 200 цигара, килограм дувана, 10 литара жестоког пића, 90 литара вина, 110 литара. пива и 100 милилитара е-течности, све то нећете моћи да унесете ни уз плаћање.

Месо, риба, сир, млеко…

Месо, риба, сир, млеко, јаја и остали производи животињског и биљног порекла Царински службеници обављају службене контроле производа животињског порекла, тако да уопше није допуштено унети месо и млеко као ни прозиводе од меса и млека. Допуштено је по особи унети 20 килограма свеже, сушене, куване, осољене или димљене рибе, ракова и дагњи. Kада су у питању други производи животињског порекла, попут меда, јаја, производа од јаја, меса пужева или жабљих батака, ту је допуштено унети до 2 кг по особи.

Свежег воћа и поврћа, осим кромпира, смете унијети до 5 килограма. Остали производи (храна за бебе и кућне љубимце, колачи, слаткиши, додаци прехрани, гориво…) путници из трећих земаља могу у Хрватску унети до 2 килограма млека у праху за хране за бебе, и посебне хране која се користи због медицинских разлога, те за унос хране за кућне љубимце која се користи због здравствених разлога уз услове да не захтева држање у хладњаку пре отварања.

Без ограничења или у количини за личну употребу, сви путници у Хрватску могу унети хлеб, колаче, кекс, вафле и облатне, двопек, тостиранои хлеб и сличне препечене производе с мање од 20 одсто прерађених млечних производа и производа од јаја који су трајни на собној температури.

Без ограничења се могу унети и бројни други производи попут чоколада и посластица с мање од 50 посто прерађених млечних производа и производа од јаја, додатака храни пакованих за крајњег потрошача који садржавају мање количине (укупно мање од 20 %) прерађених производа животињског порекла. Маслине пуњене рибом, тестенина и резанци, концентрати субе и побољшивачи укуса, пише Вечерњи лист.

Kад је у питању гориво, у канистерима смете превести до 10 литара идентичног горива оном који се налази у вашем возилу, дакле нема превоза дизела ако возите бензинца.

Унос лекова

Уношење готових лекова за личне потребе путника могуће је у количинама потребним највише за лечење до месец дана (уз услов да су одобрени од надлежних органа земље произвођача) и то уз поседовање одговарајуће медицинске документације (преписа историје болести, потврде лекара). Уношење лекова који садрже дрогу, такође за личне потребе путника, могуће је у количини потребној за лечење до највише 5 дана, и то такође уз поседовање медицинске документације.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept