Početna » ШТА СЛАВИТЕ ДАНАС СВЕТОГ ТРИФУНА ИЛИ СВЕТОГ ВАЛЕНТИНА? Све што треба да знате о данашњем празнику, а нисте знали

ШТА СЛАВИТЕ ДАНАС СВЕТОГ ТРИФУНА ИЛИ СВЕТОГ ВАЛЕНТИНА? Све што треба да знате о данашњем празнику, а нисте знали

Када осване 14. фебруар, у Србији се питамо шта треба урадити, да ли се прво помолити Светом Трифуну или Светом Валентину

од Паланка данас
0 Коментар

Четрнаести фебруар је дан када се прославља Свети Трифун у православљу, али и Свети Валентин у римокатолицизму, док индустрија слави Дан заљубљених.Када осване 14. фебруар, у Србији се питамо шта треба урадити, да ли се прво помолити Светом Трифуну или Светом Валентину, или поклонити пажњу и неки комерцијални предмет вољеној особи, честитајући јој дан заљубљених.

Питање је веома сложено, није нерешиво, али уноси забуну и несигурност. Само треба погледати у календар и поређати свеце по хронолошком реду и значају и добићемо одговор на ову дилему, која из године у годину прети да протера Светог Трифуна са српског тла.

Све више младих људи се у анкетама изјашњава да је 14. фебруара Свети Валентин, а не Свети Трифун, док има и оних који кажу да је 14. фебруара Осми март и тако постану главне звезде на јутјубу.

Оставимо шалу за први април, када јој је и време, а ми да се позабавимо одгонетањем и разјашњавањем ове занимљиве забуне, која доводи људе у велику забуну, коју на крају искористе креатори потрошачке културе.

Свети Трифун и Свети Валентин

Свети Трифун се у православној цркви прославља 14. фебруара и за њега се везују многе легенде и обичаји. Свети Трифун је рођен у селу Кампсади у Фригији. Живео је у трећем веку после Христа, био је велики Христов следбеник, али је живео сиромашно и смерно. Чувао је гуске богатих људи и тако зарађивао за хлеб.

За њега се везује легенда да је излечио ћерку римског имепратора Гардијана од злих духова, и да је награђен великим богатством, али га је поделио сиромашнима и наставио да живи смерним животом.

Император Дакије био је велики противних Христа и хришћанства и зато је Трифуна затворио у тамницу, а пошто он није желео да се одрекне Христовог учења, посечен је мачем 250. године. На дан његове смрти у Србији се прославља Тривундан, виноградарска слава, а верује се да Свети Трифун штити лозу од града и штеточина и да тог дана треба да отпочне и резидба, јер крећу воћни сокови.

У неким крајевима у Далмацији, Свети Трифун се везује и за заштиту од глодара, па се практикује отварање ормара преко ноћи. У Србији су многи овај празник узели за крсну славу и заштитника свог дома.

У римокатоличкој цркви тог дана празнује се Свети Валентин мученик, који је био храбар да се успротиви одлуци имепратора Клаудијуса и да тајно венчава војнике којима је то било строго забрањено, јер се веровало да су ожењени људи лоши војници. Зато га је Клаудијус погубио. Пре смрти, он је слепој тамничаревој ћерки послао једно писмо у коме јој се захваљује на свему, а у њему шаље и жути шафран, а по примању писма девојка је прогледала.

Овај празник се у православној цркви обележава тек 12. августа и за овај празник нису везани неки посебни обичаји као у римокатоличкој. Погрешно је, упозоравају сви православни свештеници, да га празнујемо када и као римокатолици.

Дан заљубљених – комерцијална завера или дан љубави?

Пошто смо разјаснили шта је у римокатоличкој и православној цркви представљају Свети Трифун и Свети Валентин, можемо се окренути проучавању појма Дана заљубљених, који се данас толико усталио у устима младих и незрелих средњошколаца, да полако прети да угаси сећање на Светог Трифуна, иако га на селу многе домаћинске породице као и у граду још увек прослављају.

Овај појам се појавио у 14. веку, када је друштву била потребна отмена љубав на дворовима у Енглеској и Француској, била је потребна нека нова мода. Дан заљубљених се данас најчешће везује за Светог Валентина иако римокатоличка црква није сагласна са оваквом идентификацијом свеца, он је показао пред крај свог живота љубав према жени и то дарујући јој цвет и писмо, што се често поклања за овај свечани празник.

Али, теолози су склони да овај празник више повежу са паганском религијом и старим римским празником Луперкалија, који је подстицао промискуитет и разврат.

Док су неки склони и мишљену да је овај празник тековина модернизма и да је његов основни циљ комерцијалне природе, а не емоционалне као што се представља, судећи по све већем расту профита за време Дана заљубљених не треба ни претерано веровати, али ни одбацити овакве ставове.

Шта на крају треба празновати?

На ово питање треба одговорити као православци и бића која воле. Није погрешно славити љубав, али на прави начин. Православни свештеници нас уче да увек имамо вере у Светог Трифуна и да највеће молитве тог дана посветимо њему, а не Светом Валентину, кога ми, подсетимо, прослављамо тек 12. августа.

На дан Светог Трифуна, као и свуда у свету, није забрањено ни овде прослављати Дан заљубљених, јер је посвештеницима управо љубав та која нас не удаљава, већ приближава Богу.

Јасно нас упозоравају да се празник свуда у свету претворио у највећи пазарни дан у цвећарама и златарама, а самим тим изгубио се дух љубави, јер се поклањају веома скупи поклони, што ниједна вера не проповеда и што јесте тековина модерног доба.

Али, није све ни тако црно, јер се на овај дан у нашој земљи, у Врњачкој Бањи на познатом мосту љубави, где заљубљени парови закључавају своју љубав металним катанцима, организује такмичење најдужег пољупца, што је доказ да није све у поклону и новцу, и да је остало нешто и за љубав.

Опет, из Италије нам стижу раскошне вести да овај празник не сме да прође без скупог поклонапопут парфема, цвећа, бомбоњера или накита.

Статистика јасно каже да је 2011. године у Италији продато 14.000 ружа, а поред тога и велики број парфема, козметике, накита и доњег веша. А питање је колико су ти парови задовољни љубављу – можда је њима много важнији поклон од љубави.

И док многе агенције неколико дана пре овог празника нуде брачна путовања, робне куће разне попусте, романтични људи тврде да им то није потребно, довољан је један велики графит, топла реч или чаша вина за слављење праве љубави која ће дуже трајати од комерцијалних илузија које прописује потрошачка култура.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept