Početna » ШТА ЗНАЧИ KАДА ПАДА СНЕГ У МАРТУ? Старо НАРОДНО ВЕРОВАЊЕ каже да на 1 СТВАР треба да ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ

ШТА ЗНАЧИ KАДА ПАДА СНЕГ У МАРТУ? Старо НАРОДНО ВЕРОВАЊЕ каже да на 1 СТВАР треба да ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ

Најкаснији снег пао је далеке 1953. године када се српска престоница забелила 11. маја

од Паланка данас
0 Коментар

За март се везују бројна веровања, а „баба Марта“ нас је опет опоменула. Март нас је и ове године изненадио снегом пред сам крај месеца. Месец март познат је по променљивом времену, а ове године снег нас је изненадио и данас.За овакве временске прилике у марту везују се бројна веровања, а често се у нашем народу први дани марта зову и “Баба Марта”.

Због њене ћудљиве природе у трећем месецу, може се очекивати врло променљиво време. Од великог снега до изненадног отопљења и правих летњих температура.

Зато народ каже “Боље змија да те уједе, него да те мартовско сунце огреје”.

За баба Марту карактеристичне су и “Бабине хуке”, период краја марта и почетка априла када изенада и мимо реда почну да дувају хладни ветрови и напада суснежица која прави течно блато са снегом по тлу.

Према народном веровању, баба Марта је оличење пролећа, поновног рађања, нових замисли и неопходности склада у природи и животу људи. Kада тога нема, она на земљу пошаље снег да опомене људе како треба да припазе на понашање, зато се у неким крајевима Србије сматра да хладно време у марту представља “опомену” да обратите пажњу на своје опхођење према ближњима.

Иначе, најкаснији снег пао је далеке 1953. године када се српска престоница забелила 11. маја. Најприближније томе последњи пут Србију је задесило 1996. и 1997. године када је снег падао 20. априла.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept