Početna » СТАЊЕ ОЗИМИХ УСЕВА У ПОДУНАВСКОМ РЕГИОНУ

СТАЊЕ ОЗИМИХ УСЕВА У ПОДУНАВСКОМ РЕГИОНУ

На подручју Подунавског региона посејано је 15000 ha под пшеницом, 4000 ha под јечмом, 800 ha тритикале и уљана репица је заузела површину од око 200 ha. Оптималан рок за сетву озимих стрнина у нашем региону је цео октобар.
Ранијих година сетва се обављала углавном у оптималном року што ове године није био случај.

На овакву ситуацију највише су утицале временске прилике. Тако да су ратари ове јесени обављали сетву до половине новембра. Усеви који су посејани до краја октобра ушли су у фазу бокорења, док усеви који су посејани током прве декаде октобра имају један до два бочна изданка и они су као такви спремни за долазак ниских температура. Усеви из новембарске сетве се налазе у фази ницања.

Постепено опадање температуре утиче на то да биљке полако обављају прву фазу каљења од 0 до 10 степени. Необично топло и суво време за ово доба године не погодује озимим житарицама. Наиме, може бити потенцијална опасност за раст и развој болести. Пшеница која је у фази бокорења у овом тренутку би јој највише одговарао снежни покривач који би обезбедио влагу земљишту, али и заштиту од евентуалних ниских температура. Ратари прижељкују снег како би усеви били заштићени од евентуалног измрзавања.

Иако ово нису идеални услови за озима стрна жита и уопште за све озиме културе, ово је период када усеви мирују тако да се неће сувише негативно одразити на усеве. Свакако снежни покривач би допринео акумулацији зимске влаге. Слична ситуација је и код других озимих житарица (јечма, овса, тритикалеа). У усевима пшенице регистровано је присуство симптома сиве пегавости листа пшенице (Septoria tritici) и лисних ваши (Aphididae) на до 1% биљака. У овом тренутку се не препоручују хемијске мере заштите против ових патогена.

Прегледом усева озиме пшенице регистровано је присуство активних рупа од глодара тако да се пољопривредним произвођачима препоручује преглед усева и уколико се региструје њихово присуство изнад прага штетности, који за пољског миша износи 10 до 50 активних рупа по ха, као и за пољску волухарицу, применити регистроване родентициде у виду готових мамака. Приликом постављања мамака у рупе, исте треба затрпати како не би дошло до тровања дивљачи.

Саветодавац: Сања Миловановић Миленковић

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept